Teaching of employees in HORECA sector concerning the economic handling of food

Thesis title: Vzdělávání zaměstnanců v HORECA v oblasti nakládání s potravinami
Author: Bortňaková, Annamária
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Žufan, Jan
Opponents: Petrů, Zdenka
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá vzděláváním a rozvojem zaměstnanců segmentu HORECA (konkrétně sítě Ambiente), efektivními metodami vzdělávání a jejich využitím v praxi. Hlavním cílem práce je teoreticky vymezit danou problematiku, analyzovat systém vzdělávání v konkrétních podnicích HORECA a navrhnout využití techto moderních metod. Předmětem teoretické části je vysvětlení problematiky vzdělávání, vymezení základních pojmů, definování role řízení lidských zdrojů a ekonomického zacházení s potravinami v gastronomickém sektoru a také popis moderních metod vzdělávání. Praktická část bakalářské práce se zabývá obsahovou analýzou vzdělávání v konkrétních gastronomických zařízeních v Praze, sběrem poznatků, vyhodnocením efektivity vzdělávání a jejich následným využitím v praxi a aplikací metod vzdělávání se záměrem dosažení ekonomické prosperity podniků v ohledu šetrného zacházení s potravinami. V analytické části jsme pomocí hloubkových rozhovorů s vedením a zaměstnanci dospěli k zjištění aktuální situace ve zkoumaných podnicích, týkající se obecného vzdělávání, konkrétněji znalostí o nakládání s potravinami a řešení, jak co nejefektivněji minimalizovat ztráty a plýtvání. Nakonec byly teoretické metody porovnány s poznatky získanými z praxe, na jejichž základě jsme vyhodnotili užitečnost a efektivitu školení, jakož i jejich ekonomický přínos pro jednotlivé podniky v rámci sítě Ambiente.
Keywords: šetrné nakládaní s potravinami; školení; vzdělávání
Thesis title: Teaching of employees in HORECA sector concerning the economic handling of food
Author: Bortňaková, Annamária
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Žufan, Jan
Opponents: Petrů, Zdenka
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis deals with trends of education and development of employees in HORECA segment (namely the restaurant chain Ambiente), the effective methods of education for employees and their application in praxis. The aim of this work is to focus on the analysis of the education system in the selected HORECA institutions and suggest how to use the modern methods and tools. Theoretical section of the thesis consist of a basic definition for learning difficulties, the outline of core terms, the definition of the role of human resource management, effective and economic handling of food resources in catering enterprises, as well as the description of modern ways of learning. The practical section of the bachelor thesis deals with analysis of learning in specific catering enterprises i located in Prague, data collection, the evaluation of the effectiveness of education, followed by the employment of the obtained skills in practice, and last but not least with the proposal of the application of the modern methods and tools in order to achieve economic prosperity in the context of economic and effective handling of food resources. In the analytical part, we conducted deep conversations with the management and the employees in the monitored restaurants concerning the general knowledge and teaching on the topic of economic handling of food resources and how to in the most effective way prevent food waste and loses. In the end we compared the theoretical methods with the obtained information from praxis and according to those; we considered the range of application and efficacy, as well as the economic gain for each of the Ambiente restaurant, respectively
Keywords: education; training; economic handling of food
Thesis title: Vzdelávanie zamestnancov v HORECA v oblasti nakladania s potravinami
Author: Bortňaková, Annamária
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Žufan, Jan
Opponents: Petrů, Zdenka
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalárska práca sa zaoberá trendmi vzdelávania a rozvojom zamestnancov HORECA (konkrétne sieť Ambiente), efektívnymi metódami vzdelávania a ich využitia v praxi. Hlavným cieľom práce je teoreticky vymedziť problematiku, analyzovať systém vzdelávania v konkrétnych podnikoch HORECA a navrhnúť využitie moderných metód a nástrojov. Predmetom teoretickej časti je vysvetlenie problematiky vzdelávania, vymedzenie základných pojmov, definovanie úlohy riadenia ľudských zdrojov a ekonomického nakladania s potravinami v gastronomickom sektore, a taktiež popis moderných metód vzdelávania. Praktická časť bakalárskej práce sa zaoberá obsahovou analýzou vzdelávania v konkrétnych gastronomických prevádzkach v Prahe, zberom poznatkov, hodnotením efektívnosti vzdelávania a jeho následného využitia v praxi a navrhnutím aplikácie moderných metód a nástrojov vzdelávania a spôsobov dosiahnutia ekonomickej prosperity podnikov v kontexte šetrného nakladania s potravinami. V analytickej časti sme sa pomocou hĺbkových rozhovorov s manažmentom a zamestnancami dopracovali k aktuálnej situácii v sledovaných podnikoch, ohľadom všeobecného vzdelávania, konkrétnejšie o poznatkoch nakladania s potravinami a riešenia, ako čo najefektívnejšie minimalizovať straty a odpad. V závere boli porovnané teoretické metódy so získanými poznatkami z praxe, na základe ktorých sme zhodnotili využiteľnosť a efektivitu školení, ako aj ich ekonomický prínos pre jednotlivé podniky v rámci sieti Ambiente.
Keywords: vzdelávanie; šetrné nakladanie s potravinami; školenia

Information about study

Study programme: Cestovní ruch
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 10. 1. 2022
Date of submission: 28. 4. 2023
Date of defense: 31. 5. 2023
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/79252/podrobnosti

Files for download

    Last update: