Selected analytical methods used in competitive intelligence

Thesis title: Vybrané analytické metody používané v competitive intelligence
Author: Kryndler, Jan
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Papík, Richard
Opponents: Sklenák, Vilém
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce je vypracována na téma „Vybrané analytické metody používané v competitive intelligence“. Cíle práce jsou analýza a srovnání vybraných analytických metod používaných v competitive intelligence a jejich aplikace na společnost Pekárny a cukrárny Náchod, a.s. Nejprve jsou popsány teoretické znalosti ohledně competitive intelligence. V druhé části jsou představeny tři metody získávání competitive intelligence, tj. PEST analýza, Porterův model 5 sil a SWOT analýza. U těchto metod jsou následně shrnuty jejich silné a slabé stránky a je provedena jejich vzájemná komparace. V poslední části bakalářské práce jsou vybrané metody aplikovány na společnost Pekárny a cukrárny Náchod, a.s. Jsou zde zjištěny příležitosti a hrozby, které podnik může očekávat, a silné a slabé stránky podniku. V závěru jsou shrnuty zjištěné poznatky a stanoveno doporučení pro podnik Pekárny a cukrárny Náchod, a.s.
Keywords: Competitive intelligence; PEST analýza; Porterův model 5 sil; SWOT analýza; Pekárny a cukrárny Náchod, a.s.
Thesis title: Selected analytical methods used in competitive intelligence
Author: Kryndler, Jan
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Papík, Richard
Opponents: Sklenák, Vilém
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis is based on the topic "Selected analytical methods used in competitive intelligence". The aim of the thesis is the analysis and comparison of selected analytical methods used in competitive intelligence and their application to the company Pekárny a cukrárny Náchod, a.s. First, the theoretical knowledge regarding competitive intelligence is described. In the second part, three methods of obtaining competitive intelligence are presented, i.e. PEST analysis, Porter's 5 forces model and SWOT analysis. For these methods, their strengths and weaknesses are then summarized and a comparison between the methods is made. In the last part of the bachelor thesis, the selected methods are applied to the company Pekárny a cukrárny Náchod, a.s. Opportunities and threats that the company can expect and the strengths and weaknesses of the company are identified. The findings are summarized and recommendations for Pekárny a cukrárny Náchod, a.s. are set out in the conclusion.
Keywords: Competitive intelligence; PEST analysis; Porter‘s 5 forces; SWOT analysis; Pekárny a cukrárny Náchod, a.s.

Information about study

Study programme: Informační média a služby
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Information and Knowledge Engineering

Information on submission and defense

Date of assignment: 1. 11. 2022
Date of submission: 8. 5. 2023
Date of defense: 23. 8. 2023
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/82593/podrobnosti

Files for download

    Last update: