A draft of management income statement and profitability analysis of company Jídlo bez práce s.r.o
Thesis title: | Návrh manažerských výsledovek a analýza ziskovosti společnosti Jídlo bez práce s.r.o |
---|---|
Author: | Havlová, Kateřina |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Křehnáčová, Aneta |
Opponents: | Knorová, Kateřina |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Bakalářská práce je zaměřena na vytvoření vhodné podoby manažerských výsledovek a analýzu ziskovosti pro podnik poskytující cateringové služby, který manažerské účetnictví nikdy nevedl. Práce se skládá ze dvou částí, teoretické a praktické. V teoretické části jsou popsány různé způsoby pojetí nákladů v manažerském účetnictví. Dále jsou uvedeny různé podoby tvorby manažerských výsledovek a je vymezen pojem kalkulace a marže. Praktická část se nejprve věnuje představení výrobního podniku poskytujícího cateringové služby, následně se zaměřuje na způsob členění nákladů a návrh podoby manažerské výsledovky na bázi prodaných výkonů. V závěru práce je analyzována ziskovost prodávaných jídel, rovněž jsou zhodnoceny nedostatky a jsou uvedena doporučení k případnému zlepšení. |
Keywords: | Ziskovost; Náklady; Manažerská výsledovka; Manažerské účetnictví; Kalkulace; Marže |
Thesis title: | A draft of management income statement and profitability analysis of company Jídlo bez práce s.r.o |
---|---|
Author: | Havlová, Kateřina |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Křehnáčová, Aneta |
Opponents: | Knorová, Kateřina |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The bachelor thesis focuses on the creating of a suitable structure of management income statement and profitability analysis for a catering service company that has never implemented management accounting. The thesis consists of two parts, theoretical and practical. The theoretical part describes various approaches to cost conception in management accounting. Furthermore, different forms of management income statemets are presented and the concepts of costing and margin are defined. The practical part first introduces a catering service production company, followed by an examination of cost classification and a draft of management income statement based on sold output. In the conclusion of the thesis there is analyzed the profitability of the sold meals, as well as an assessment of the shortcomings and recommendations for possible improvement. |
Keywords: | Costing; Margin; Costs; Management income statement; Profitability; Management accounting |
Information about study
Study programme: | Účetnictví a finanční řízení podniku |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of Finance and Accounting |
Department: | Department of Managerial Accounting |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 15. 10. 2021 |
---|---|
Date of submission: | 30. 5. 2023 |
Date of defense: | 15. 6. 2023 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/78366/podrobnosti |