Synergy effect of microbrewery co-opetition

Thesis title: Synergický efekt spolupráce minipivovarů
Author: Juránek, David
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Tripes, Stanislav
Opponents: Dvořák, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zaměřuje na coopetici mezi českými řemeslnými pivovary. Úče-lem studie je popis antecedentů, ze kterých coopetice minipivovarů v ČR vychází, procesy jakými se realizuje a výsledky, které přináší. Coopetice řemeslných pivovarů je v této práci popisována z úrovně přímých konkurentů, aktérů v hodnotovém řetězci i z perspektivy odvětví řemeslného pivovarnictví jako celku. Kvalitativní výzkum byl proveden prostřednictvím Multiple case study. Zjištění z interview s respondenty z pěti různých minipivovarů v ČR byly doplněny o poznatky z terénních výzkumů a zjištění z analýzy sekundárních dat. Výsledky ukazují, že odvětví řemeslného pivovarnictví v ČR je pro spolupráci ideálním prostředím. Řemeslné pivovary mezi sebou i s dalšími aktéry v hodnotovém řetězci realizují řadu forem coopetice s širokou škálou výstupů.
Keywords: tvorba hodnoty; Coopetice; minipivovar; antecedent; Multiple case study
Thesis title: Synergy effect of microbrewery co-opetition
Author: Juránek, David
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Tripes, Stanislav
Opponents: Dvořák, Jiří
Thesis language: Česky
Abstract:
The diploma thesis focuses on co-opetition among Czech craft breweries. The purpose of the study is to describe the antecedents from which coopetice of microbreweries in the Czech Republic is based, the processes by which it is implemented and the results it brings. In this paper, the co-opetition of craft breweries is described from the level of direct competitors, actors in the value network and from the perspective of the craft brewing industry as a whole. The qualitative research was conducted through a Multiple Case Study. Findings from interviews with respondents from five different microbreweries in the country were supplemented with findings from field research and findings from secondary data analysis. The results show that the craft brewing sector in the Czech Republic is an ideal environment for collaboration. Craft breweries implement many forms of co-opetition among themselves and with other actors in the value chain with a wide range of outputs.
Keywords: Co-opetition; Antecedent; Value creation; Microbrewery; Multiple case study

Information about study

Study programme: Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 13. 10. 2021
Date of submission: 25. 6. 2023
Date of defense: 25. 8. 2023
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/78405/podrobnosti

Files for download

    Last update: