Transformation of business processes into application processes

Thesis title: Transformácia business procesov do aplikačných procesov
Author: Žec, Marcel
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Svatoš, Oleg
Opponents: Řepa, Václav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práca sa zaoberá problematikou transformácie podnikových procesov na aplikačné procesy pre workflow nástroj Camunda. Práca uvádza čitateľa do podnikového riadenia a popisuje problémy, ktorým si prešlo. Popisuje trendy, ktoré napomáhajú tieto problémy riešiť. Pre dosiahnutie cieľov práce sme najprv analyzovali metodiku MMABP, ktorá sa používa na analýzu a modelovanie podnikových procesov. Ďalej sme analyzovali metodický postup transformácie konceptuálnych modelov do implementačne nezávislých technologických modelov a v neposlednom rade workflow nástroj Camunda. Výsledkom práce je metodický postup transformácie podnikových procesov do aplikačných procesov nástroja Camunda. Ten sa skladá z dvoch nadväzujúcich postupov. Upraveného a doplneného metodického postupu transformácie konceptuálnych modelov vytvorených pomocou metodiky MMABP, do technologických modelov. A metodického postupu transformácie technologických modelov do implementačných modelov nástroja Camunda 8.
Keywords: procesné riadenie; biznis proces; transformácia procesov; workflow; MMABP; Camunda
Thesis title: Transformácia business procesov do aplikačných procesov
Author: Žec, Marcel
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Svatoš, Oleg
Opponents: Řepa, Václav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá problematikou transformace podnikových procesů na aplikační procesy pro workflow nástroj Camunda. Práce uvádí čtenáře do podnikového řízení a popisuje problémy, kterým si prošlo. Popisuje trendy, které napomáhají tyto problémy řešit. Pro dosažení cílů práce jsme nejprve analyzovali metodiku MMABP, která se používá pro analýzu a modelování podnikových procesů. Dále jsme analyzovali metodický postup transformace konceptuálních modelů do implementačně nezávislých technologických modelů a v neposlední řadě workflow nástroj Camunda. Výsledkem práce je metodický postup transformace podnikových procesů do aplikačních procesů nástroje Camunda. Ten se skládá ze dvou navazujících postupů. Upraveného a doplněného metodického postupu transformace konceptuálních modelů vytvořených pomocí metodiky MMABP, do technologických modelů. A metodického postupu transformace technologických modelů do implementačních modelů nástroje Camunda 8.
Keywords: procesní řízení; byznys proces; transformace procesů; workflow; MMABP; Camunda
Thesis title: Transformation of business processes into application processes
Author: Žec, Marcel
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Svatoš, Oleg
Opponents: Řepa, Václav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The diploma thesis focuses on the transformation of business processes into application processes using the workflow tool Camunda. The thesis introduces the reader to business management and describes the problems it has gone through. It describes the trends that help solve these problems. To accomplish the goals of the work, we first analyzed the MMABP methodology, which is utilized for analyzing and modeling business processes. Furthermore, we analyzed the methodological procedure for converting conceptual models into implementation-independent technological models. Additionally, we analyzed the Camunda workflow tool. The outcome of this research is a systematic approach to transforming business processes into application processes using the Camunda tool. This approach consists of two distinct procedures. Firstly, an enhanced and refined methodological process is proposed for transforming conceptual models, developed through the utilization of the MMABP methodology, into technological models. Secondly, a methodical procedure is introduced for transforming technological models into implementation models specific to Camunda 8 platform.
Keywords: business process management; business process; process transformation; workflow; MMABP; Camunda

Information about study

Study programme: Informační systémy a technologie/Business analýza
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Information Technologies

Information on submission and defense

Date of assignment: 27. 9. 2022
Date of submission: 28. 6. 2023
Date of defense: 4. 10. 2023
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/81987/podrobnosti

Files for download

    Last update: