Food waste: student as a consumer

Thesis title: Plýtváni potravinami: student jako spotřebitel
Author: Holubová, Tereza
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Zeman, Jiří
Opponents: Filipová, Alena
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá současnou problematikou plýtvání potravinami, je složena z literární rešerše a praktické části. Literární rešerše má za cíl představit problematiku plýtvání potravinami v širším rámci. V úvodní kapitole jsou vymezeny základní pojmy. Dále je popsána aktuální situace ve světě, ale i v EU a jsou představeny sociální, ekonomické a enviromentální důsledky spojené s plýtváním potravinami. Následně je jedna kapitola věnována plýtvání potravinami v domácnostech. Poslední část literární rešerše se zaměřuje na plýtvání potravinami mezi studenty a na faktory, které je při plýtvání potravinami ovlivňují. Hlavním cílem praktické části je na základě vlastního výzkumu srovnat plýtvání potravinami mezi dvěma typy studentů, kolejními studenty a studentem žijícím v domácnosti s rodiči. Praktická část obsahuje podrobné výsledky "plýtvacích deníků". Hlavní rozdíly v jejich plýtvání jsou zpracovány ve srovnávací analýze. Poslední kapitola se soustředí na možná řešení, která by mohla snížit plýtvaní potravinami mezi studenty.
Keywords: Plýtvání potravinami ; Potravinový odpad; Plýtvání potravinami mezi studenty; Plýtvání potravinami v domácnostech
Thesis title: Food waste: student as a consumer
Author: Holubová, Tereza
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Zeman, Jiří
Opponents: Filipová, Alena
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor's thesis addresses the current issue of food waste and consists of a literature review and a practical section. The literature review aims to present the issue of food waste in a broader context. Basic terms are defined in the introductory chapter. Subsequently, the current situation worldwide, as well as in the EU, is described, along with the social, economic, and environmental consequences associated with food waste. One chapter is dedicated to food waste in households. The last part of the literature review focuses on food waste among students and the factors influencing it. The main objective of the practical section is to compare food waste between two types of students, dormitory students, and students living with their parents, based on original research. The practical part includes detailed results from food waste diaries. The main differences in their waste habits are analyzed in a comparative analysis. The last chapter concentrates on possible solutions that could reduce food waste among students.
Keywords: Food waste; Food loss; Food waste among students; Household food waste

Information about study

Study programme: Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 12. 6. 2023
Date of submission: 25. 4. 2024
Date of defense: 11. 6. 2024
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/84788/podrobnosti

Files for download

    Last update: