Digitalization in catering facilities

Thesis title: Digitalizace ve stravovacích zařízeních
Author: Šimlová, Karolína
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Herget, Jan
Opponents: Černý, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
Digitalizace je v dnešní době součástí každého dne všech členů moderní společnosti. Promítá se téměř do všech životních sfér včetně oblasti gastronomie. Cílem této bakalářské práce je zhodnotit celkovou spokojenost zákazníků s trendem digitalizace a zanalyzovat, které digitální prvky jsou podle nich nejvíce a nejméně přínosné. Zároveň si práce klade za cíl identifikovat nejvyužívanější nástroje digitalizace. Teoretická část čtenáře seznamuje s digitálními nástroji, které se ve stravovacích zařízeních současně nachází a zároveň popisuje jejich historii. Praktická část vychází z dotazníkového šetření zrealizovaného pomocí kvantitativního výzkumu. Ze získaných dat vyplývá, že návštěvníci stravovacích zařízení jsou se současnou digitalizací převážně spokojeni. Za nejpřínosnější digitální prvky považují doručovací služby od rozvážkových společností, samoobslužné kiosky a online rezervace. První dva z těchto prvků jsou i nejvíce využívané, společně s online recenzemi. Nejméně přínosnými se pak projevili servisní roboti, QR menu a QR objednávky.
Keywords: gastronomie; stravovací zařízení; pokrm; robotizace; samoobslužné kiosky; rezervace; doručovací služby; digitalizace; sociální média; online recenze; QR kódy
Thesis title: Digitalization in catering facilities
Author: Šimlová, Karolína
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Herget, Jan
Opponents: Černý, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
Digitalization is nowadays an integral part of every day for all members of modern society. It is reflected in almost all spheres of life, including gastronomy sector. The aim of this bachelor’s thesis is to evaluate the overall satisfaction of customers with the trend of digitalization and to analyze, which digital instruments they find most and least beneficial. At the same time, the thesis aims to identify the most commonly used digital tools. The theoretical part introduces the reader to the digital tools present in catering facilities and describes their history. The practical part is based on a questionnaire survey conducted through quantitative research. The data obtained suggest that visitors to catering facilities are predominantly satisfied with the current digitalization. The most beneficial digital tools are considered to be delivery services from delivery companies, self-service kiosks and online reservations. The first two of these tools are also the most utilized, along with online reviews. Service robots, QR menus and QR orders we found to be the least beneficial.
Keywords: digitalization; gastronomy; catering facilities; dish; robotization; self-service kiosks; reservations; delivery services; social media; online reviews; QR codes

Information about study

Study programme: Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of Tourism

Information on submission and defense

Date of assignment: 14. 9. 2023
Date of submission: 26. 4. 2024
Date of defense: 12. 6. 2024
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/85372/podrobnosti

Files for download

    Last update: