Use of digitalization in catering facilities
Thesis title: | Využití digitalizace ve stravovacích zařízeních |
---|---|
Author: | Kolařík, Matěj |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Herget, Jan |
Opponents: | Černý, Pavel |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Tato bakalářská práce se zabývá využitím digitalizace ve stravovacích zařízení. Cílem bylo představit aktuálně využívané digitální technologie ve stravovacích zařízeních, zhodnotit jejich výhody a nevýhody a zároveň jejich vliv na efektivitu provozu podniku. Dále byla zkoumána spokojenost zákazníků stravovacích zařízení se službami digitalizace. Mezi využité metody v této práci patří rešerše odborné literatury a odborných webových zdrojů. Teoretická část práce se zabývá vymezením důležitých pojmů, vývojem služeb digitalizace ve stravovacích zařízeních či jakým způsobem ovlivnil Covid-19 toto odvětví. Dále jsou v této části jednotlivě představeny nejvyužívanější digitálních technologie. Je zde rozebráno, jak fungují a jaké výhody či nevýhody nabízí. V poslední podkapitole teoretické části jsou popsány jednotlivá odvětví provozu, které jsou ovlivněny využíváním digitálních technologií jako například automatizace procesů nebo sběr a analýza dat. V praktické části byla pomocí dotazníkového šetření zkoumána spokojenost zákazníků s digitálními technologiemi ve stravovacích zařízeních. Cílem bylo zhodnotit spokojenost s jednotlivými prvky digitálních technologií. Výsledky ukázali, že zákazníci využívající digitální technologie jsou spokojeni s hlavními prvky digitalizace jako rychlost a pohodlí, avšak některé jiné prvky jakožto vliv na životní prostředí či design a interaktivita pro ně nejsou tak důležité. Z práce vyplívá, že digitalizace představuje klíčový faktor pro rozvoj a modernizaci stravovacích zařízení. |
Keywords: | Služby digitalizace; Stravovací zařízení; Digitální technologie; Efektivita provozu; Benefity a nevýhody |
Thesis title: | Use of digitalization in catering facilities |
---|---|
Author: | Kolařík, Matěj |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Herget, Jan |
Opponents: | Černý, Pavel |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This bachelor thesis deals with the use of digitalization in catering facilities. The aim was to present the currently used digital technologies in catering facilities, to evaluate their advantages and disadvantages and their impact on the efficiency of the company's operations. Furthermore, the satisfaction of catering customers with the digitalization services was investigated. The methods used in this thesis include literature search and specialized web resources. The theoretical part of the thesis deals with the definition of important terms, the development of digitalization services in catering establishments or how Covid-19 has influenced this sector. Furthermore, the most used digital technologies are individually introduced in this part. It discusses how they work and what advantages or disadvantages they offer. In the last subchapter of the theoretical part, the individual sectors of operations that are affected by the use of digital technologies, such as process automation or data collection and analysis, are described. In the practical part, customer satisfaction with digital technologies in catering establishments was investigated using a questionnaire survey. The aim was to assess satisfaction with different elements of digital technology. The results showed that customers using digital technology are satisfied with the main elements of digitalisation such as speed and comfort, but some other elements such as environmental impact or design and interactivity are not as important to them. The thesis shows that digitalization is a key factor for the development and modernization of catering facilities. |
Keywords: | Operational efficiency; Benefits and disadvantages; Digital technologies; Catering facilities; Digitisation services |
Information about study
Study programme: | Cestovní ruch |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of Tourism |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 14. 9. 2023 |
---|---|
Date of submission: | 26. 4. 2024 |
Date of defense: | 12. 6. 2024 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/85366/podrobnosti |