Reporting solution for tracking reinsurance of clients

Thesis title: Reportingové riešenie pre sledovanie prepoistenosti klientov
Author: Paluš, Timotej
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Maryška, Miloš
Opponents: Svabova, Martina
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Hlavným cieľom diplomovej práce je navrhnúť a implementovať reportovacie riešenie pre úsek klientskej skúsenosti, ktoré umožní efektívne sledovanie prepoistenosti klientov. Riešenie poskytuje aktuálne a relevantné informácie, ktoré podporujú proces rozhodovania zameraný na zlepšenie služieb a prispôsobenie produktov zákazníckym potrebám. Práca popisuje jednotlivé fázy vývoja riešenia, vrátane návrhu, implementácie riešenia a jeho testovanie. Súčasťou riešenia je spracovania dát z dátového skladu poisťovne, ktorý zahŕňa extrakciu dát, ich očistenie a následnú transformáciu do formátu vhodného pre BI dátový model. Dáta sú načítané do nástroja Power BI, kde sú vytvorené reporty, ktoré sú navrhnuté a otestované spoločne so zadávateľom. Koncoví užívatelia môžu ľahko získavať prehľady o klientoch a ich poistných produktoch. Reporty poskytujú rôzne pohľady na dáta, vrátane segmentácie klientov a sledovania výkonnosti poistných produktov. Vďaka vytvorenému riešeniu môže poisťovňa efektívne monitorovať zmeny v prepoistenosti klientov a identifikovať trendy, ktoré vyžadujú zásah alebo ponúkajú príležitosti pre rozvoj. Riešenie je navrhnuté s možnosťou rozšírenia na ďalšie obchodné požiadavky a predstavuje nástroj pre zlepšenie strategického plánovania aktivít v poisťovni.
Keywords: Microsoft Power BI; prepoistenosť klientov; reportovacie riešenie; vizualizácia dát
Thesis title: Reportingové riešenia pre sledovanie prepoistenosti klientov v poisťovni
Author: Paluš, Timotej
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Maryška, Miloš
Opponents: Svabova, Martina
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Hlavním cílem diplomové práce je navrhnout a implementovat reportovací řešení pro úsek klientské zkušenosti, které umožní efektivní sledování propojištěnosti klientů. Řešení poskytuje aktuální a relevantní informace, které podporují proces rozhodování zaměřený na zlepšení služeb a přizpůsobení produktů zákaznickým potřebám. Práce popisuje jednotlivé fáze vývoje řešení, včetně návrhu, implementace řešení a jeho testování. Součástí řešení je zpracování dat z datového skladu pojišťovny, který zahrnuje extrakci dat, jejich očištění a následnou transformaci do formátu vhodného pro BI datový model. Data jsou načtena do nástroje Power BI, kde jsou vytvořeny reporty, které jsou navrženy a otestovány společně se zadavatelem. Koncoví uživatelé mohou snadno získávat přehledy o klientech a jejich pojistných produktech. Reporty poskytují různé pohledy na data, včetně segmentace klientů a sledování výkonnosti pojistných produktů. Díky vytvořenému řešení může pojišťovna efektivně monitorovat změny v propojištěnosti klientů a identifikovat trendy, které vyžadují zásah nebo nabízejí příležitosti pro rozvoj. Řešení je navrženo s možností rozšíření na další obchodní požadavky a představuje nástroj pro zlepšení strategického plánování aktivit v pojišťovně.
Keywords: Microsoft Power BI; propojištěnost klientů; reportovací řešení; vizualizace dat
Thesis title: Reporting solution for tracking reinsurance of clients
Author: Paluš, Timotej
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Maryška, Miloš
Opponents: Svabova, Martina
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The main objective of the thesis is to design and implement a reporting solution for the customer experience sector, which will enable effective monitoring of client reinsurance. The solution provides up to date and relevant information that supports the decisionmaking process focused on improving services and tailoring products to customer needs. The thesis describes the various stages of solution development, including design, implementation, and testing. Part of the solution is data processing from the insurance company's data warehouse, which includes data extraction, cleaning and subsequent transformation into a format suitable for a BI data model. The data is loaded into the Power BI, where reports are created that are designed and tested together with the client. End users can easily obtain reports on clients and their insurance products. The reports provide different views of the data, including client segmentation and tracking the performance of insurance products. Thanks to the developed solution, the insurance company can effectively monitor changes in the client portfolio and identify trends that require attention or offer opportunities for development. The solution is designed to be expandable to further business requirements and represents a tool for improving the strategic planning of activities in the insurance company.
Keywords: client reinsurance; data visualization; Microsoft Power BI; reporting solution

Information about study

Study programme: Data a analytika pro business
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Information Technologies

Information on submission and defense

Date of assignment: 15. 1. 2024
Date of submission: 29. 4. 2024
Date of defense: 6. 6. 2024
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/87159/podrobnosti

Files for download

Main text
Private file
Download
    Last update: