Optimization in a Vietnamese Bistro

Thesis title: Optimalizace ve vietnamském bistru
Author: Le, Vuong
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Zýková, Petra
Opponents: Skočdopolová, Veronika
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato bakalářská práce se zaměřuje na aplikaci operačního výzkumu v kontextu plánování stravování. Jejím hlavním cílem je sestavit optimální pětidenní jídelníček pro zaměstnance pracující v gumárně. Práce se zabývá významem výživy a procesem stanovení nutričních požadavků pro strávníky. Dále se zaměřuje na sestavení nutriční databáze pokrmů dostupných ve vietnamském bistru a formulaci dvou základních matematických modelů. První model minimalizuje celkové náklady pětidenního jídelníčku pro jednoho strávníka, zatímco druhý model maximalizuje ziskovost jídelníčku. Tyto perspektivy – minimalizace nákladů a maximalizace zisku – jsou zvoleny v závislosti na konkrétních potřebách a cílech podniku. Práce také popisuje postupné modifikace a rozšíření základních modelů, které byly provedeny kvůli problémům s opakováním jídel a malou rozmanitostí výchozích jídelníčků. Výsledky ukazují, že modifikované jídelníčky poskytují větší rozmanitost pokrmů a eliminují opakující se položky oproti výchozím jídelníčkům. Přidáváním omezení a zlepšování pestrosti jídelníčku však buď rostly celkové náklady u minimalizačních modelů, nebo klesala ziskovost jídelníčku s přidanými omezeními. Práce zahrnuje i sestavení databáze surovin a pokrmů v programu MS Excel a řešení matematických modelů pomocí programu LINGO.
Keywords: optimalizace; lineární programování; nutriční problém; LINGO; vietnamské bistro; závodní stravování
Thesis title: Optimization in a Vietnamese Bistro
Author: Le, Vuong
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Zýková, Petra
Opponents: Skočdopolová, Veronika
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor’s thesis focuses on the application of operations research in the context of meal planning. Its main objective is to develop an optimal five-day meal plan for employees working in a rubber factory. The thesis addresses the importance of nutrition and the process of determining the nutritional requirements for the diners. Subsequently, it focuses on the construction of a nutritional database of dishes offered in a Vietnamese bistro and the formulation of two basic mathematical models. The first model minimizes the total cost of the five-day menu for a single diner, while the second model maximizes the profitability of the menu. These perspectives – cost minimization and profit maximization – are chosen depending on the specific needs and goals of the business. The thesis also describes the gradual modifications and extensions to the models made to address the issues of meal repetition and limited variety in the initial menus. The results demonstrate that the modified menus provide a greater variety of meals and eliminate repetitive items compared to the initial menus. However, the addition of constraints and improvements in menu diversity either increased the total cost in the minimization models or decreased the profitability of the menu with added constraints. The thesis also includes the compilation of a database of ingredients and dishes in MS Excel and the solution of mathematical models using the LINGO program.
Keywords: linear programming; diet problem; LINGO; optimization; Vietnamese bistro; factory catering

Information about study

Study programme: Matematické metody v ekonomii/Ekonometrie a operační výzkum
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Econometrics

Information on submission and defense

Date of assignment: 16. 1. 2024
Date of submission: 29. 4. 2024
Date of defense: 18. 6. 2024
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/87119/podrobnosti

Files for download

    Last update: