Questions of Ethics and the Psychological Impact of Artificial Intelligence on Society

Thesis title: Otázky etiky a psychologický dopad umelej inteligencie na spoločnosť
Author: Mladší, Libor
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Svatoš, Oleg
Opponents: Řepa, Václav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Táto práca je zameraná na preskúmanie stále rastúceho vplyvu umelej inteligencie a algoritmov hlbokého učenia so špecifickým zameraním na etické otázky a dilemy spojené s vývojom a používaním umelej inteligencie, tak isto ako aj psychologickým dopadom, ktorý tieto technológie majú na spoločnosť a jednotlivcov žijúcich v nej. S neustále rastúcou prítomnosťou umelej inteligencie v našich životoch taktiež rastie dôležitosť poznať problémy spojené s jej vývojom a implementáciou. Na tomto základe boli stanovené výskumné otázky a ciele tejto práce. Prvým z nich bolo predstaviť oblasť umelej inteligencie, jasne definovať čo sa pod pojmom umelá inteligencie myslí, predstaviť historický vývoj tejto technológie a oboznámiť čitateľa s modernými trendami v tomto odvetví. Ďalej sú obšírne predstavené etické dilemy a otázky spojené s umelou inteligenciou. Na dosiahnutie tohto cieľa bola využitá tradičná rešerš a analýza viac než 20 relevantných prác, ktoré poskytujú rôzne uhly pohľadu na problematiku. Okrem etických otázok sú analyzované aj rôzne prístupy k tomu, ako sa k nim správne postaviť a ako sa môžu tieto dilemy riešiť. Kapitola tiež obsahuje rôzne pohľady na kategorizáciu problémov a predstavuje taktiež konceptuálne filozofické problémy návrhu umelej inteligencie. Na tému psychológie analyzuje práca 3 hlavné smery, v ktorých umelá inteligencia ovplyvňuje našu psychológiu: naše správanie, naše duševné zdravie a náš pracovný život. V každej kapitole je k tomu predstavených niekoľko príkladov. Prínosy tejto práce spočívajú primárne v prinesení komplexného náhľadu na celú problematiku etiky AI, psychologických vplyvov na ľudí, analyzovania moderných trendov v odvetví a vyvodení záverov o tom, aká je najoptimálnejšia cesta na riešenie daných problémov pre budúci etický a blahodarný vývoj AI.
Keywords: umelá inteligencia; etický otázky a dilemy; psychologický dopad; algoritmy hlbokého učenia
Thesis title: Questions of Ethics and the Psychological Impact of Artificial Intelligence on Society
Author: Mladší, Libor
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Svatoš, Oleg
Opponents: Řepa, Václav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
This thesis focuses on the examination of the increasingly significant influence of artificial intelligence and deep learning algorithms, with a specific focus on the ethical questions and dilemmas related to the development and use of artificial intelligence, as well as the psychological impact these technologies have on society and individuals living within it. With the ever-growing presence of artificial intelligence in our lives, the importance of understanding the problems associated with its development and implementation also increases. Based on this foundation, research questions and objectives of this work were established. The first of these was to introduce the field of artificial intelligence, clearly define what is meant by the term artificial intelligence, present the historical development of this technology, and acquaint the reader with modern trends in the industry. Furthermore, the ethical dilemmas and questions associated with artificial intelligence are extensively presented. To achieve this goal, a traditional literature review and analysis of more than 20 relevant works that provide various perspectives on the issue were utilized. In addition to ethical questions, various approaches to addressing and resolving these dilemmas are analyzed. The chapter also presents different perspectives on categorizing problems and introduces conceptual philosophical issues in the design of artificial intelligence. On the topic of psychology, the paper analyzes three main ways in which artificial intelligence affects our psychology: our behavior, our mental health, and our work life. Several examples are presented in each chapter. The contributions of this work lie primarily in providing a comprehensive view of the entire issue of AI ethics, the psychological impacts on people, analysis of modern trends in the industry, and drawing conclusions about the most optimal path for addressing these problems for the future ethical and beneficial development of AI.
Keywords: artificial intelligence; deep learning algorithms; ethical questions and dilemmas; psychological impact
Thesis title: Otázky etiky a psychologický dopad umelej inteligencie na spoločnosť
Author: Mladší, Libor
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Svatoš, Oleg
Opponents: Řepa, Václav
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Tato práce se zaměřuje na průzkum stále rostoucího vlivu umělé inteligence a algoritmů hlubokého učení se specifickým zaměřením na etické otázky a dilemata spojená s vývojem a používáním umělé inteligence, stejně jako psychologický dopad, který mají tyto technologie na společnost a jednotlivce žijící v ní. S neustále rostoucí přítomností umělé inteligence v našich životech rovněž roste důležitost znát problémy spojené s jejím vývojem a implementací. Na tomto základě byly stanoveny výzkumné otázky a cíle této práce. Prvním z nich bylo představit oblast umělé inteligence, jasně definovat, co se pod pojmem umělá inteligence rozumí, představit historický vývoj této technologie a seznámit čtenáře s moderními trendy v tomto odvětví. Dále jsou obsáhle představeny etické dilemata a otázky spojené s umělou inteligencí. K dosažení tohoto cíle byla využita tradiční rešerše a analýza více než 20 relevantních prací, které poskytují různé úhly pohledu na problematiku. Kromě etických otázek jsou analyzovány i různé přístupy k tomu, jak se k nim správně postavit a jak se mohou tyto dilemata řešit. Kapitola také obsahuje různé pohledy na kategorizaci problémů a představuje také konceptuální filozofické problémy návrhu umělé inteligence. Na téma psychologie analyzuje práce 3 hlavní směry, ve kterých umělá inteligence ovlivňuje naši psychologii: naše chování, naše duševní zdraví a náš pracovní život. V každé kapitole je k tomu představeno několik příkladů. Přínosy této práce spočívají primárně v přinesení komplexního náhledu na celou problematiku etiky AI, psychologických vlivů na lidi, analýze moderních trendů v odvětví a vyvození závěrů o tom, jaká je nejoptimálnější cesta na řešení daných problémů pro budoucí etický a blahodárný vývoj AI.
Keywords: psychologický dopad; umělá inteligence; algoritmy hlubokého učení; etické otázky a dilemata

Information about study

Study programme: Aplikovaná informatika
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Informatics and Statistics
Department: Department of Information Technologies

Information on submission and defense

Date of assignment: 2. 2. 2024
Date of submission: 6. 5. 2024
Date of defense: 18. 6. 2024
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/87319/podrobnosti

Files for download

    Last update: