Work-life balance in a selected banking organization

Thesis title: Slaďování pracovního a osobního života ve vybrané bankovní organizaci
Author: Matyášková, Aneta
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Palíšková, Marcela
Opponents: Stříteský, Marek
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku work-life balance (WLB) v bankovním prostředí. Cílem této práce je navrhnout vhodná doporučení k efektivnějšímu využívání nástrojů WLB ve vybrané bankovní organizaci. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se věnuje vymezení konceptu work-life balance, popisu nástrojů WLB a specifikaci prostředí českého bankovního sektoru a bankovních organizací, coby zaměstnavatelů a ve vztahu k WLB. V rámci praktické části je charakterizována vybraná bankovní organizace. Na základě výsledků dotazníkového šetření se zaměstnanci banky a polostrukturovaného rozhovoru s HR manažerkou banky jsou identifikovány silné a slabé stránky nástrojů WLB vybrané bankovní organizace a formulována doporučení. Výsledky této práce mohou vedle doporučení pro zkoumanou bankovní organizaci přinést i ucelenější pohled na současný stav WLB zaměstnanců ve vysoce konkurenčním bankovním prostředí.
Keywords: flexibilní formy zaměstnání; bankovní sektor ČR; Work-life balance; nástroje WLB; péče o zaměstnance
Thesis title: Work-life balance in a selected banking organization
Author: Matyášková, Aneta
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Palíšková, Marcela
Opponents: Stříteský, Marek
Thesis language: Česky
Abstract:
The bachelor thesis focuses on the issue of work-life balance (WLB) in the banking environment. The goal of this thesis is to propose appropriate recommendations for more effective use of WLB instruments in a selected banking organization. The thesis is divided into theoretical and practical parts. The theoretical part is devoted to the definition of the concept of work-life balance, description of WLB instruments and specification of the environment of the Czech banking sector and banking organizations as employers and in relation to WLB. Within the practical part, the selected banking organization is characterized. Based on the results of a questionnaire survey with bank employees and a semi-structured interview with the bank's HR manager, the strengths and weaknesses of the WLB instruments of the selected banking organization are identified and recommendations are formulated. The results of this work, in addition to recommendations for the banking organization under study, can provide a more comprehensive insight into the current state of employee WLB in a highly competitive banking environment.
Keywords: flexible forms of employment; banking sector in the Czech Republic; Work-life balance; WLB instruments; employee care

Information about study

Study programme: Podniková ekonomika a management
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Personnel Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 21. 9. 2023
Date of submission: 12. 5. 2024
Date of defense: 6. 6. 2024
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/85524/podrobnosti

Files for download

    Last update: