Evaluating the efficiency of an investment project on the real estate market

Thesis title: Zhodnotenie efektívnosti investičného projektu na realitnom trhu
Author: Cerulová, Natália
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Poborský, František
Opponents: Korf, Jakub
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práca sa zaoberá developerským investičným projektom. V úvode práce je uvedená stručná charakteristika developerských projektov, definované investičné rozhodovanie podniku a zvýšený dôraz je kladený na špecifikáciu dvoch prístupov k výstavbe rozvojového projektu. Konkrétne ide o „built to rent“ a „built to sell“. Práca ďalej popisuje základné metódy hodnotenia ekonomickej efektívnosti a zameriava sa na analýzu predajných a nájomných cien bytov v Prahe. V praktickej časti práce sú teoretické poznatky aplikované na konkrétny bytový projekt spoločnosti Trigema a.s., Fragment Karlín. V tejto časti je zhodnotený investičný projekt a pridanou hodnotou práce je simulovaný prípad projektu s cieľom predaja bytových jednotiek, nie ich následného prenájmu. V závere práce je uvedené porovnanie oboch scenárov projektu a zhodnotenie výhod a nevýhod oboch variant.
Keywords: developer; investícia; prenájom; predaj; projekt; nehnuteľnosť
Thesis title: Evaluating the efficiency of an investment project on the real estate market
Author: Cerulová, Natália
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Poborský, František
Opponents: Korf, Jakub
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The diploma thesis deals with a development investment project. In the introduction of the thesis, a brief characterization of development projects is defined, the investment decision making of the enterprise and an increased emphasis is given to the specification of two approaches to the construction of a development project. Specifically, "built to rent" and "built to sell." The thesis further describes the basic methods of evaluating economic efficiency and focuses on the analysis of sale and rental prices of apartments in Prague. In the practical part of the thesis, the theoretical knowledge is applied to a specific residential project of Trigema s.s., Fragment Karlín. In this part, the investment project is evaluated, and the added value of the thesis is the simulated case of a project with the aim of selling residential units, not their subsequent renting. In the conclusion of the thesis, the two options of the project implementation are compared, and the pros and cons of both options are evaluated.
Keywords: developer; project; real estate; investment; rent; sell
Thesis title: Zhodnotenie efektívnosti investičného projektu na realitnom trhu
Author: Cerulová, Natália
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Poborský, František
Opponents: Korf, Jakub
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá developerským investičním projektem. V úvodu práce je vymezena stručná charakteristika developerských projektů, investiční rozhodování podniku a zvýšený důraz je kladen na specifikaci dvou přístupů k výstavbě developerského projektu. Konkrétně se jedná o "built to rent" a "built to sell". Práce dále popisuje základní metody hodnocení ekonomické efektivnosti a zaměřuje se na analýzu prodejních a nájemních cen bytů v Praze. V praktické části práce jsou teoretické poznatky aplikovány na konkrétní bytový projekt společnosti Trigema a.s., Fragment Karlín. V této části je vyhodnocen investiční projekt a přidanou hodnotou práce je simulovaný případ projektu s cílem prodeje bytových jednotek, nikoliv jejich následného pronájmu. V závěru práce je provedeno srovnání obou variant projektu a zhodnocení výhod a nevýhod obou variant.
Keywords: developer; nemovitost; investice; projekt; pronájem; prodej

Information about study

Study programme: Finance a oceňování podniku
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Corporate Finance

Information on submission and defense

Date of assignment: 1. 10. 2023
Date of submission: 19. 5. 2024
Date of defense: 12. 6. 2024
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/86332/podrobnosti

Files for download

    Last update: