Issues related to the measurement of price level changes

Thesis title: Problematika merania zmeny cenovej hladiny
Author: Horňák, Milan
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Šímová, Kateřina
Opponents: Pour, Jiří
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Miera inflácie je jedným z najsledovanejších a najdôležitejších ekonomických ukazateľov na svete. Každopádne je veľa prístupov k meraniu inflácie a ekonomické školy majú rôzne interpretácie pre infláciu. Táto práca najprv vymedzuje definíciu inflácie podľa rôznych ekonomických škôl následne popisuje typy a druhy inflácie, dopady inflácie na ekonomiku a cenové indexy. Zistenia z praktickej časti naznačujú, že meranie zmeny cenovej hladiny je veľmi komplexný proces a výpočet indexu spotrebiteľských cien nemusí presne reflektovať vývoj cien nákladov na bývanie ktoré je najväčšou položkou v spotrebiteľskom koši. Druhým zistením bolo, že meranie CPI má problémy vyjadriť mieru inflácie produktov s pravidelnou výmenou dostupných produktov.
Keywords: inflácia; nedostatky CPI; metóda porovnávania cien; Hedonistický model; meranie inflácie; CPI; PCE; deflátor HDP
Thesis title: Issues related to the measurement of price level changes
Author: Horňák, Milan
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Šímová, Kateřina
Opponents: Pour, Jiří
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The inflation rate is one of the most followed and important economic indicators in the world. Anyway, there are many approaches to measure inflation and economic schools have different interpretations for inflation. This thesis first defines the definition of inflation according to different economic schools, then describes the types and kinds of inflation, the effects of inflation on the economy and price indices. The findings from the practical section suggest that measuring the change in price level is a very complex process and the calculation of consumer price index may not accurately reflect the price trend of housing cost which is the largest item in the consumer basket. The second finding was that the CPI measurement has difficulty reflecting the rate of inflation of products with regular replacement of available products.
Keywords: inflation; inflation measurement; CPI; PCE; GDP deflator; CPI shortcomings; price comparison method; Hedonistic model
Thesis title: Problematika měření změny cenové hladiny
Author: Horňák, Milan
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Šímová, Kateřina
Opponents: Pour, Jiří
Thesis language: Slovensky
Abstract:
Míra inflace je jedním z nejsledovanějších a nejdůležitějších ekonomických ukazatelů na světě. Každopádně existuje mnoho přístupů k měření inflace a ekonomické školy mají pro inflaci různé interpretace. Tato bakalářská práce nejprve definuje definici inflace podle různých ekonomických škol, poté popisuje typy a druhy inflace, dopady inflace na ekonomiku a cenové indexy. Zjištění z praktické části naznačují, že měření změny cenové hladiny je velmi složitý proces a výpočet indexu spotřebitelských cen nemusí přesně odrážet vývoj cen nákladů na bydlení, které jsou největší položkou spotřebního koše. Druhým zjištěním bylo, že měření indexu spotřebitelských cen obtížně odráží míru inflace výrobků s pravidelnou obměnou dostupných produktů.
Keywords: inflace; měření inflace; CPI; PCE; deflátor HDP; nedostatky CPI; metoda srovnávání cen; Hedonistický model

Information about study

Study programme: Finance
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Monetary Theory and Policy

Information on submission and defense

Date of assignment: 3. 10. 2022
Date of submission: 20. 5. 2024
Date of defense: 10. 6. 2024
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/82203/podrobnosti

Files for download

    Last update: