The relationship between education and health

Thesis title: Vzťah medzi vzdelaním a zdravím
Author: Bizub, Matej
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pažitný, Peter
Opponents: Váchová, Lucie
Thesis language: Slovensky
Abstract:
V práci je skúmaný potenciálny vzťah vzdelania a zdravia. Konkrétne kvality vzdelania na nižšom stupni vzdelávacieho systému voči zdravotnému výstupu, ktorým je stredná dĺžka života. Úroveň kvality vzdelania je dokladovaná výsledkami PISA testovania 15-ročných študentov, ktoré prebieha celosvetovo pravidelne pod záštitou OECD. Analyzovanými krajinami sú členské krajiny OECD a všetky použité číselné dáta pochádzajú z obdobia rokov 2018-2019. Údaje sú štatisticky vyhodnocované prostredníctvom metódy regresnej analýzy. Na základe získaných výsledkov je pravdepodobné, že množstvo finančných zdrojov investovaných do vzdelávania sa v určitej miere prejavuje na kvalite vzdelania. A, následne kvalita vzdelania sa odzrkadľuje na zdravotných výstupoch.
Keywords: vzdelanie; zdravie; PISA; OECD; stredná dĺžka života
Thesis title: The relationship between education and health
Author: Bizub, Matej
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Pažitný, Peter
Opponents: Váchová, Lucie
Thesis language: Slovensky
Abstract:
The work examines the potential relationship between education and health. Specifically, the quality of education at the lower level of the education system in relation to the health outcome, which is life expectancy. The level of quality of education is documented by the results of the PISA testing of 15-year-old students, which takes place regularly worldwide under the auspices of the OECD. The analyzed countries are OECD member countries and all the numerical data used come from the period of 2018-2019. The data are statistically evaluated using the regression analysis method. Based on the obtained results, it is likely that the amount of financial resources invested in education has a certain effect on the quality of education. And, subsequently, the quality of education is reflected in health outcomes.
Keywords: OECD; life expectancy; health; PISA; education
Thesis title: Vzťah medzi vzdelaním a zdravím
Author: Bizub, Matej
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Pažitný, Peter
Opponents: Váchová, Lucie
Thesis language: Slovensky
Abstract:
V práci je zkoumán potenciální vztah vzdělání a zdraví. Konkrétně kvality vzdělání na nižším stupni vzdělávacího systému vůči zdravotnímu výstupu, kterým je střední délka života. Úroveň kvality vzdělání je dokladována výsledky PISA testování 15letých studentů, které probíhá celosvětově pravidelně pod záštitou OECD. Analyzovanými zeměmi jsou členské země OECD a všechna použitá číselná data pocházejí z období let 2018-2019. Údaje jsou statisticky vyhodnocovány prostřednictvím metody regresní analýzy. Na základě získaných výsledků je pravděpodobné, že množství finančních zdrojů investovaných do vzdělávání se v určité míře projevuje na kvalitě vzdělání. A, následně kvalita vzdělání se odráží na zdravotních výstupech.
Keywords: vzdělání; zdraví; PISA; OECD; střední délka života

Information about study

Study programme: Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Management
Department: Department of Management

Information on submission and defense

Date of assignment: 22. 9. 2022
Date of submission: 24. 6. 2024
Date of defense: 2024

Files for download

The files will be available after the defense of the thesis.

    Last update: