Taxation of Still Wine in the Czech Republic

Thesis title: Zdanění tichého vína v ČR
Author: Šmíd, Marek
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Zídková, Hana
Opponents: Polanská, Pavla
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato diplomová práce se zabývá zdaněním tichého vína v ČR. Cílem práce je kvantifikovat fiskální dopady uvalení nenulové sazby spotřební daně z tichého vína na výnos spotřební daně a daně z přidané hodnoty. Práce využívá analytický přístup k posouzení dopadů s využitím shromážděných dat o spotřebě, produkci a ceně vína a elasticitě poptávky při několika alternativních sazbách daně. Výsledky ukazují, že zdanění tichého vína má významný potenciál zvýšit daňové příjmy veřejných rozpočtů. Při sjednocení sazby daně tichého a šumivého vína by daňové příjmy vzrostly o 4,7 až 5,3 miliard Kč. V závěrečné kapitole je formulováno několik doporučení, které odstraňují zvýhodnění tichého vína oproti šumivému a současně umožní podpořit malé výrobce vína, kteří by zdaněním byli postiženi více než velkovýrobci. Současně je formulováno několik doporučení pro navazující výzkum za účelem budoucího upřesnění výsledků této práce.
Keywords: spotřební daň; tiché víno; fiskální dopad
Thesis title: Taxation of Still Wine in the Czech Republic
Author: Šmíd, Marek
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Zídková, Hana
Opponents: Polanská, Pavla
Thesis language: Česky
Abstract:
This diploma thesis deals with the taxation of still wine in the Czech Republic. The aim of the thesis is to quantify the fiscal impact of the imposition of a non-zero excise tax rate on still wine on excise and value added tax revenue. The thesis uses an analytical approach to assess the impacts using data collected on consumption, production and price of wine and elasticity of demand under several alternative tax rates. The results show that taxation of still wine has a significant potential to increase tax revenues for public budgets. Tax revenues would increase by between 4.7 and 5.3 billion CZK if the tax rates on still and sparkling wine were aligned. In the last chapter, several recommendations are formulated to remove the advantage of still wine over sparkling wine, while at the same time allowing support for small wine producers who would be more affected by taxation than large producers. Simultaneously, several recommendations for follow-up research are formulated in order to further refine the results of this thesis.
Keywords: still wine; fiscal impact; excise tax

Information about study

Study programme: Zdanění a daňová politika
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Finance and Accounting
Department: Department of Public Finance

Information on submission and defense

Date of assignment: 4. 1. 2024
Date of submission: 29. 10. 2024
Date of defense: 2024

Files for download

The files will be available after the defense of the thesis.

    Last update: