The Impact of Market Environment on the Hotel Concept
Thesis title: | Vliv tržního prostředí na změnu konceptu provozování hotelu |
---|---|
Author: | Kolářová, Kristýna |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Petrů, Zdenka |
Opponents: | Vaško, Martin |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Předmětem diplomové práce je zhodnocení proveditelnosti změny konceptu ubytovacího zařízení z horského hotelu na servisované apartmány. Vybraný hotel se nachází v Karlovarském kraji v pohraničním městě Boží Dar. Mimo definice základních pojmů spojených s cestovním ruchem a hotelnictvím nabízí daná diplomová práce přehledný pohled na současné tendence a specifika ve sféře cestovního ruchu, která byla zjištěna pomocí rešerše odborných sekundárních zdrojů. Pro dosažení stanovených cílů diplomové práce byly použity metody jako komparativní analýza konkurence, potenciálního trhu a rizikových faktorů, PESTEL a SWOT. Na základě zhodnocení poskytnutých dat byla v hotelu, jenž daná práce zkoumá, identifikována vysoká míra fluktuace a přetrvávající problém s nedostatkem personálu. Výsledkem diplomové práce je vypracovaný záměr podnikatelské příležitosti, který zahrnuje popis potenciálního trhu, finanční plán, novou organizační strukturu, analýzu rizik a vyhodnocení projektu. |
Keywords: | Servisované apartmány; Cestovní ruch; Boží Dar |
Thesis title: | The Impact of Market Environment on the Hotel Concept |
---|---|
Author: | Kolářová, Kristýna |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Petrů, Zdenka |
Opponents: | Vaško, Martin |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | The aim of this thesis is the feasibility of transforming a hotel into serviced apartments. The study focuses on a specific hotel located in Boží Dar, Karlovy Vary Region. Beyond defining fundamental concepts in tourism and hospitality, this thesis provides an overview of current trends and specifics in the tourism sector, based on a review of secondary sources. To achieve the research objectives, methods such as competitive analysis, potential market analysis, risk factor analysis, and PESTEL and SWOT analyses were used. Based on the evaluation of the data, the examined hotel was found to have a high employee turnover rate and a persistent staff shortage. Product of this theses is summarized in a business development opportunity plan that includes a market analysis, financial plan, new organizational structure, risk analysis, and project evaluation. |
Keywords: | Tourism; Serviced Apartments; Boží Dar |
Information about study
Study programme: | Cestovní ruch |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | |
Department: |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 22. 9. 2023 |
---|---|
Date of submission: | 6. 12. 2024 |
Date of defense: | 8. 1. 2025 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/85557/podrobnosti |