Food allergies and their impact on consumer behaviour in the Czech Republic

Thesis title: Potravinové alergie a jejich vliv na spotřebitelské chování v České republice
Author: Fučíková, Lucie
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Zeman, Jiří
Opponents: Filipová, Alena
Thesis language: Česky
Abstract:
Diplomová práce se zabývá problematikou spotřebitelského chování, konkrétně se zaměřuje na to, jakým způsobem do něho zasahují potravinové alergie v České republice. Teoretická část práce je zaměřena na projevy potravinové alergie, bezpečnost etiketace alergenů a legislativní úpravu, která se k ní pojí. Dále jsou zde rozebrány faktory ovlivňující chování spotřebitele při nákupu zboží a pro účely praktické části i skladba spotřebního koše a jeho rozdělení podle příručky ECOICOP. V závěru teoretické části jsou rozebrány příjmy a výdaje na potraviny v České republice a v Rakousku. V praktické části je analyzován dopad potravinových alergií na výdaje na potraviny spotřebitelů v těchto dvou státech na příkladu sortimentu vybraného obchodního řetězce. Další úskalí, která vnáší potravinové alergie do spotřebního chování, byla vyhodnocena z výsledků kvantitativního dotazování.
Keywords: Spotřebitelské chování; Výdaje domácnosti; Alergen; Potravinové alergie; Spotřební koš; ECOICOP
Thesis title: Food allergies and their impact on consumer behaviour in the Czech Republic
Author: Fučíková, Lucie
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Zeman, Jiří
Opponents: Filipová, Alena
Thesis language: Česky
Abstract:
Presented thesis deals with the issue of consumer behaviour, specifically focusing on the impact of food allergies in the Czech Republic. The theoretical part of the thesis focuses on the symptoms of food allergy, the safety of allergen labelling and the related legislation. It also discusses the factors influencing consumer behaviour when purchasing goods and, for the purposes of the practical part, the composition of the consumer basket and its division according to the ECOICOP manual. Lastly, the theoretical part analyses the income and expenses on food in the Czech Republic and Austria. In the practical part, the impact of food allergies on consumer food expenses in the two countries is analysed using the assortment of a selected food chain as an example. Further challenges that food allergies introduce into consumption behaviour were evaluated from the results of a quantitative survey.
Keywords: Consumer behaviour; Consumption basket; Food allergy; ECOICOP; Household expenses; Allergen

Information about study

Study programme: Mezinárodní obchod
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 12. 6. 2023
Date of submission: 6. 12. 2024
Date of defense: 9. 1. 2025
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/84787/podrobnosti

Files for download

    Last update: