Food allergies and their impact on consumer behaviour in the Czech Republic
Thesis title: | Potravinové alergie a jejich vliv na spotřebitelské chování v České republice |
---|---|
Author: | Fučíková, Lucie |
Thesis type: | Diplomová práce |
Supervisor: | Zeman, Jiří |
Opponents: | Filipová, Alena |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Diplomová práce se zabývá problematikou spotřebitelského chování, konkrétně se zaměřuje na to, jakým způsobem do něho zasahují potravinové alergie v České republice. Teoretická část práce je zaměřena na projevy potravinové alergie, bezpečnost etiketace alergenů a legislativní úpravu, která se k ní pojí. Dále jsou zde rozebrány faktory ovlivňující chování spotřebitele při nákupu zboží a pro účely praktické části i skladba spotřebního koše a jeho rozdělení podle příručky ECOICOP. V závěru teoretické části jsou rozebrány příjmy a výdaje na potraviny v České republice a v Rakousku. V praktické části je analyzován dopad potravinových alergií na výdaje na potraviny spotřebitelů v těchto dvou státech na příkladu sortimentu vybraného obchodního řetězce. Další úskalí, která vnáší potravinové alergie do spotřebního chování, byla vyhodnocena z výsledků kvantitativního dotazování. |
Keywords: | Spotřebitelské chování; Výdaje domácnosti; Alergen; Potravinové alergie; Spotřební koš; ECOICOP |
Thesis title: | Food allergies and their impact on consumer behaviour in the Czech Republic |
---|---|
Author: | Fučíková, Lucie |
Thesis type: | Diploma thesis |
Supervisor: | Zeman, Jiří |
Opponents: | Filipová, Alena |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Presented thesis deals with the issue of consumer behaviour, specifically focusing on the impact of food allergies in the Czech Republic. The theoretical part of the thesis focuses on the symptoms of food allergy, the safety of allergen labelling and the related legislation. It also discusses the factors influencing consumer behaviour when purchasing goods and, for the purposes of the practical part, the composition of the consumer basket and its division according to the ECOICOP manual. Lastly, the theoretical part analyses the income and expenses on food in the Czech Republic and Austria. In the practical part, the impact of food allergies on consumer food expenses in the two countries is analysed using the assortment of a selected food chain as an example. Further challenges that food allergies introduce into consumption behaviour were evaluated from the results of a quantitative survey. |
Keywords: | Consumer behaviour; Consumption basket; Food allergy; ECOICOP; Household expenses; Allergen |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní obchod |
---|---|
Type of study programme: | Magisterský studijní program |
Assigned degree: | Ing. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of International Business |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 12. 6. 2023 |
---|---|
Date of submission: | 6. 12. 2024 |
Date of defense: | 9. 1. 2025 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/84787/podrobnosti |