The approaches of selected universities to reduce food waste

Thesis title: Přístupy vybraných vysokých škol k omezení plýtvání potravinami
Author: Caisová, Renata
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Machková, Hana
Opponents: Pašmik, Jaroslav
Thesis language: Česky
Abstract:
Plýtvání potravinami představuje globální problém s negativními environmentálními, ekonomickými i sociálními dopady. Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku plýtvání potravinami a přístupy vybraných vysokých škol k jeho omezení. V první části práce je představena problematika potravinového odpadu z pohledu tří mezinárodních organizací (EPA, FAO, UNEP), dále jsou popsány jeho dopady na životní prostředí a situace v Evropské unii a České republice. Následně jsou podle stupnice agentury EPA vysvětleny vybrané metody likvidace potravinového odpadu, seřazené od nejvíce po nejméně efektivní. Klíčovou částí práce je analýza opatření vybraných českých a zahraničních vysokých škol zaměřených na omezení plýtvání potravinami, přičemž zvláštní pozornost je věnována opatřením na Vysoké škole ekonomické v Praze.
Keywords: udržitelnost; likvidace potravinového odpadu; vysoké školy; environmentální dopady; plýtvání potravinami
Thesis title: The approaches of selected universities to reduce food waste
Author: Caisová, Renata
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Machková, Hana
Opponents: Pašmik, Jaroslav
Thesis language: Česky
Abstract:
Food waste is a global problem with negative environmental, economic and social impacts. This bachelor thesis focuses on the issue of food waste and the approaches of selected universities to reduce it. The first part of the thesis presents the issue of food waste from the perspective of three international organizations (EPA, FAO, UNEP), then describes its environmental impacts and the situation in the European Union and the Czech Republic. Then, according to the EPA scale, the selected methods of food waste disposal are explained, ranked from the most to the least effective. The key part of the thesis is an analysis of measures taken by selected Czech and foreign universities aimed at reducing food waste, with special attention paid to measures taken at the Prague University of Economics and Business.
Keywords: sustainability; food waste disposal; universities; environmental impacts; food waste

Information about study

Study programme: Mezinárodní obchod
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Business

Information on submission and defense

Date of assignment: 15. 1. 2024
Date of submission: 22. 4. 2025
Date of defense: 12. 6. 2025
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/87096/podrobnosti

Files for download

    Last update: