The current trends in gastrodiplomacy of France

Thesis title: Současné trendy gastrodiplomacie Francie
Author: Kadlecová, Karolína
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Peterková, Jana
Opponents: Přikryl, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
Bakalářská práce se zabývá současnými trendy francouzské gastrodiplomacie a jejím významem v kontextu mezinárodních vztahů. Cílem práce je na základě identifikace současných nástrojů gastrodiplomacie Francie formulovat klíčové trendy francouzské gastrodiplomacie v současnosti. Práce představuje kulinární diplomacii jako specifickou formu kulturní diplomacie, která využívá národní kuchyni k posílení soft power a budování pozitivního obrazu země v zahraničí. Na základě historického vývoje je popsán vznik a vývoj francouzské gastronomické kultury a její vliv na diplomatické prostředí. V další části jsou identifikováni klíčoví aktéři francouzské gastrodiplomacie – od státních institucí, přes velvyslanectví, šéfkuchaře, gastronomické akademie až po média. Poslední kapitola se věnuje současným nástrojům francouzské gastrodiplomacie, kterými Francie prosazuje kulturní hodnoty, podporuje ekonomické zájmy a upevňuje svoji prestiž na mezinárodní scéně.
Keywords: kulturní diplomacie; kulinární diplomacie; gastrodiplomacie; francouzská kuchyně
Thesis title: The current trends in gastrodiplomacy of France
Author: Kadlecová, Karolína
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Peterková, Jana
Opponents: Přikryl, Pavel
Thesis language: Česky
Abstract:
This bachelor thesis focuses on contemporary trends in French gastrodiplomacy and its significance in the context of international relations. The aim of the thesis is to identify the current tools of French gastrodiplomacy and formulate the key trends in French gastrodiplomacy today. The thesis presents culinary diplomacy as a specific form of cultural diplomacy that uses national kitchen to strengthen soft power and build a positive image of the country abroad. Based on historical development, the thesis describes the emergence and evolution of French gastronomic culture and its influence on the diplomatic environment. The next section identifies the key actors in French gastrodiplomacy – from state institutions and embassies to chefs, gastronomic academies, and the media. The final chapter focuses on the current tools of French gastrodiplomacy, through which France promotes cultural values, supports economic interests, and strengthens its prestige on the international stage.
Keywords: culinary diplomacy; gastrodiplomacy; french gastronomy; culture diplomacy

Information about study

Study programme: Mezinárodní studia a diplomacie
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International and Diplomatic Studies

Information on submission and defense

Date of assignment: 25. 6. 2024
Date of submission: 25. 4. 2025
Date of defense: 29. 5. 2025
Identifier in the InSIS system: https://insis.vse.cz/zp/88841/podrobnosti

Files for download

    Last update: