The current trends in gastrodiplomacy of France
Thesis title: | Současné trendy gastrodiplomacie Francie |
---|---|
Author: | Kadlecová, Karolína |
Thesis type: | Bakalářská práce |
Supervisor: | Peterková, Jana |
Opponents: | Přikryl, Pavel |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | Bakalářská práce se zabývá současnými trendy francouzské gastrodiplomacie a jejím významem v kontextu mezinárodních vztahů. Cílem práce je na základě identifikace současných nástrojů gastrodiplomacie Francie formulovat klíčové trendy francouzské gastrodiplomacie v současnosti. Práce představuje kulinární diplomacii jako specifickou formu kulturní diplomacie, která využívá národní kuchyni k posílení soft power a budování pozitivního obrazu země v zahraničí. Na základě historického vývoje je popsán vznik a vývoj francouzské gastronomické kultury a její vliv na diplomatické prostředí. V další části jsou identifikováni klíčoví aktéři francouzské gastrodiplomacie – od státních institucí, přes velvyslanectví, šéfkuchaře, gastronomické akademie až po média. Poslední kapitola se věnuje současným nástrojům francouzské gastrodiplomacie, kterými Francie prosazuje kulturní hodnoty, podporuje ekonomické zájmy a upevňuje svoji prestiž na mezinárodní scéně. |
Keywords: | kulturní diplomacie; kulinární diplomacie; gastrodiplomacie; francouzská kuchyně |
Thesis title: | The current trends in gastrodiplomacy of France |
---|---|
Author: | Kadlecová, Karolína |
Thesis type: | Bachelor thesis |
Supervisor: | Peterková, Jana |
Opponents: | Přikryl, Pavel |
Thesis language: | Česky |
Abstract: | This bachelor thesis focuses on contemporary trends in French gastrodiplomacy and its significance in the context of international relations. The aim of the thesis is to identify the current tools of French gastrodiplomacy and formulate the key trends in French gastrodiplomacy today. The thesis presents culinary diplomacy as a specific form of cultural diplomacy that uses national kitchen to strengthen soft power and build a positive image of the country abroad. Based on historical development, the thesis describes the emergence and evolution of French gastronomic culture and its influence on the diplomatic environment. The next section identifies the key actors in French gastrodiplomacy – from state institutions and embassies to chefs, gastronomic academies, and the media. The final chapter focuses on the current tools of French gastrodiplomacy, through which France promotes cultural values, supports economic interests, and strengthens its prestige on the international stage. |
Keywords: | culinary diplomacy; gastrodiplomacy; french gastronomy; culture diplomacy |
Information about study
Study programme: | Mezinárodní studia a diplomacie |
---|---|
Type of study programme: | Bakalářský studijní program |
Assigned degree: | Bc. |
Institutions assigning academic degree: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: | Faculty of International Relations |
Department: | Department of International and Diplomatic Studies |
Information on submission and defense
Date of assignment: | 25. 6. 2024 |
---|---|
Date of submission: | 25. 4. 2025 |
Date of defense: | 29. 5. 2025 |
Identifier in the InSIS system: | https://insis.vse.cz/zp/88841/podrobnosti |