Thesis title: |
Plant-Based Meat Alternatives and Their Impacts on the US Meat Market |
Author: |
Křepelka, Jakub |
Thesis type: |
Diploma thesis |
Supervisor: |
Vlčková, Jana |
Opponents: |
Zeynalov, Ayaz |
Thesis language: |
English |
Abstract: |
This thesis explores the rise of plant-based meat alternatives (PBMAs) and their impact on the traditional meat industry in the United States. This study includes research on market trends, consumer behavior, and industry responses to the popularity shifts of PBMAs. The research is structured around one main research question: How have the emerging PBMAs affected the structure, operations, and responses of the traditional meat industry? It further uses the following questions to achieve the objective: What are the economic and cultural foundations of the U.S. meat industry? What are the main drivers behind PBMA’s adoption? What are the strategic responses of the companies operating in the traditional meat market? The thesis findings indicate that even though the PBMAs have not yet significantly displaced traditional meat, they are changing the industry practices, strategies, and consumer expectations. The conclusion of the research is that PBMAs represent both a challenge and an opportunity for the U.S. meat industry. The future outcomes will depend on innovation, regulation trends, and consumer acceptance. |
Keywords: |
U.S. meat industry; Meat substitutes; Plant-based meat alternatives |
Thesis title: |
Plant-Based Meat Alternatives and Their Impacts on the US Meat Market |
Author: |
Křepelka, Jakub |
Thesis type: |
Diplomová práce |
Supervisor: |
Vlčková, Jana |
Opponents: |
Zeynalov, Ayaz |
Thesis language: |
English |
Abstract: |
Tato diplomová práce se zabývá vývojem rostlinných alternativ masa a jejich dopadem na tradiční masný průmysl ve Spojených státech amerických. Studie zahrnuje výzkum tržních trendů, chování spotřebitelů a reakcí průmyslu na změny v konzumaci masa a jeho rostlinných alternativ. Výzkum je strukturován kolem jedné hlavní výzkumné otázky: Jak ovlivnily nově vznikající rostliné alternativy masa strukturu, činnost a reakce tradičního masného průmyslu? K dosažení stanoveného cíle dále využívá tyto následující otázky: Jaké jsou ekonomické a kulturní základy amerického masného průmyslu? Jaké jsou hlavní hnací síly, které stojí za přijetím rostlinných alternativ masa? Jaké jsou strategické reakce společností působících na tradičním trhu s masem? Ze zjištění práce vyplývá, že i když rostlinné alternativy masa zatím výrazně nevytlačily tradiční maso, mění strategie, postupy a očekávání spotřebitelů v tomto odvětví. Závěrem výzkumu je, že rostlinné alternativy masa představují pro americký masný průmysl výzvu, ale i příležitost. Další vývoj bude záviset na inovacích, regulačních trendech a přijetí ze strany spotřebitelů. |
Keywords: |
Americký masný průmysl; Náhražky masa; Rostlinné alternativy masa |
Information about study
Study programme: |
Mezinárodní obchod |
Type of study programme: |
Magisterský studijní program |
Assigned degree: |
Ing. |
Institutions assigning academic degree: |
Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: |
Faculty of International Relations |
Department: |
Department of International Economic Relations |
Information on submission and defense
Date of assignment: |
17. 1. 2024 |
Date of submission: |
25. 4. 2025 |
Date of defense: |
2025 |
Files for download
The files will be available after the defense of the thesis.