Modelling relationships and franchising in gastronomy

Thesis title: Modelování vztahů a fungování franchisingu v gastronomii
Author: Kačírek, Daniel
Thesis type: Diplomová práce
Supervisor: Bočková, Nina
Opponents: Pikhartová, Šárka
Thesis language: Česky
Abstract:
Tato diplomová práce se zaměřuje na analýzu klíčových aspektů fungování franchisingu v gastronomii z pohledu klíčových aktérů – franchisora a franchisanta. Cílem práce bylo identifikovat oblasti, které ovlivňují úspěšnost spolupráce ve franchisových sítích, a vizuálně znázornit jejich vztahy, role a potenciální napětí prostřednictvím modelových přístupů. V rámci výzkumu bylo realizováno šest polostrukturovaných hloubkových rozhovorů s odborníky, franchisanty a franchisory. Data byla zpracována pomocí otevřeného kódování a tematické analýzy. Výsledkem jsou tři analytické modely – Vennův diagram, Pyramidový model a Kompasový model, které znázorňují rozdělení rolí, hierarchii klíčových oblastí a dynamiku systémových vazeb. Závěry ukazují, že úspěch franchisingu v gastronomii je podmíněn především kvalitou vztahu mezi partnery, efektivitou provozního rámce a schopností systému pružně reagovat na změny v prostředí.
Keywords: Franchising; Franchisant; Gastronomie; Franchisor
Thesis title: Modelling relationships and franchising in gastronomy
Author: Kačírek, Daniel
Thesis type: Diploma thesis
Supervisor: Bočková, Nina
Opponents: Pikhartová, Šárka
Thesis language: Česky
Abstract:
This thesis focuses on the analysis of the key aspects of franchising in the gastronomy industry from the perspective of the key players – the franchisor and the franchisee. The purpose of the thesis was to identify the areas that influence the success of franchise collaboration and to visually represent their relationships, roles and potential tensions through model-based approaches. Six semi-structured in-depth interviews were conducted with experts, franchisees and franchisors as part of the research. The data was processed using open coding and thematic analysis. This resulted in three analytical models – the Venn diagram, the Pyramid model and the Compass model, which illustrate the distribution of roles, the hierarchy of key areas and the dynamics of system linkages. The conclusions show that the success of franchising in the foodservice industry is primarily determined by the quality of the relationship between the partners, the effectiveness of the operational framework and the ability of the system to respond flexibly to changes in the environment.
Keywords: Franchising; Gastronomy; Franchisor; Franchisee

Information about study

Study programme: Management
Type of study programme: Magisterský studijní program
Assigned degree: Ing.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of Business Administration
Department: Department of Entrepreneurship

Information on submission and defense

Date of assignment: 12. 12. 2024
Date of submission: 14. 5. 2025
Date of defense: 2025

Files for download

The files will be available after the defense of the thesis.

    Last update: