Thesis title: |
Shifts in Chinese Dining Consumption Habits after the COVID-19 Pandemic and Future Trends in the Catering Industry |
Author: |
Dingova, Vendula |
Thesis type: |
Bachelor thesis |
Supervisor: |
Šváb, Patrik |
Opponents: |
- |
Thesis language: |
English |
Abstract: |
This study explores the significant changes in China's catering industry after the COVID-19 pandemic. The pandemic sped up the digitalization of the catering industry and changed consumers' eating habits. Consumers now place greater emphasis on value for money while also pursuing high quality, and they have an unprecedented focus on food safety and hygiene. Online food delivery has transformed from an emergency option during the pandemic to a mainstream daily dining option, with significant growth in both market size and user numbers. Pre-prepared meals have also become increasingly popular among catering companies due to their standardization and cost-effectiveness. These changes have collectively driven a profound transformation in the production, distribution, and consumption patterns of the catering industry. |
Keywords: |
Impact of the pandemic; Food delivery; Pre-prepared meals; Catering industry; Changes in consumption |
Thesis title: |
Změny ve stravovacích návycích Číňanů po pandemii COVID-19 a budoucí trendy v gastronomickém průmyslu |
Author: |
Dingova, Vendula |
Thesis type: |
Bakalářská práce |
Supervisor: |
Šváb, Patrik |
Opponents: |
- |
Thesis language: |
English |
Abstract: |
Tato studie zkoumá významné změny v čínském gastronomickém průmyslu po pandemii COVID-19. Pandemie urychlila digitalizaci gastronomického průmyslu a změnila stravovací návyky spotřebitelů. Spotřebitelé nyní kladou větší důraz na poměr ceny a kvality a zároveň požadují vysokou kvalitu. Bezprecedentní pozornost věnují také bezpečnosti a hygieně potravin. Online rozvoz jídla se z nouzové možnosti během pandemie proměnil v běžnou možnost stravování, přičemž došlo k významnému růstu jak velikosti trhu, tak počtu uživatelů. Předem připravená jídla se také stala stále populárnější mezi cateringovými společnostmi díky své standardizaci a nákladové efektivitě. Tyto změny společně vedly k hluboké transformaci ve výrobě, distribuci a spotřebních vzorcích cateringového průmyslu. |
Keywords: |
Rozvoz jídla; Dopad pandemie; Předem připravená jídla; Cateringový průmysl; Změny ve spotřebě |
Information about study
Study programme: |
International Business |
Type of study programme: |
Bakalářský studijní program |
Assigned degree: |
Bc. |
Institutions assigning academic degree: |
Vysoká škola ekonomická v Praze |
Faculty: |
Faculty of International Relations |
Department: |
Department of International Economic Relations |
Information on submission and defense
Date of assignment: |
18. 9. 2024 |
Date of submission: |
27. 6. 2025 |
Date of defense: |
2025 |
Files for download
The files will be available after the defense of the thesis.