Shifts in Chinese Dining Consumption Habits after the COVID-19 Pandemic and Future Trends in the Catering Industry

Thesis title: Shifts in Chinese Dining Consumption Habits after the COVID-19 Pandemic and Future Trends in the Catering Industry
Author: Dingova, Vendula
Thesis type: Bachelor thesis
Supervisor: Šváb, Patrik
Opponents: -
Thesis language: English
Abstract:
This study explores the significant changes in China's catering industry after the COVID-19 pandemic. The pandemic sped up the digitalization of the catering industry and changed consumers' eating habits. Consumers now place greater emphasis on value for money while also pursuing high quality, and they have an unprecedented focus on food safety and hygiene. Online food delivery has transformed from an emergency option during the pandemic to a mainstream daily dining option, with significant growth in both market size and user numbers. Pre-prepared meals have also become increasingly popular among catering companies due to their standardization and cost-effectiveness. These changes have collectively driven a profound transformation in the production, distribution, and consumption patterns of the catering industry.
Keywords: Impact of the pandemic; Food delivery; Pre-prepared meals; Catering industry; Changes in consumption
Thesis title: Změny ve stravovacích návycích Číňanů po pandemii COVID-19 a budoucí trendy v gastronomickém průmyslu
Author: Dingova, Vendula
Thesis type: Bakalářská práce
Supervisor: Šváb, Patrik
Opponents: -
Thesis language: English
Abstract:
Tato studie zkoumá významné změny v čínském gastronomickém průmyslu po pandemii COVID-19. Pandemie urychlila digitalizaci gastronomického průmyslu a změnila stravovací návyky spotřebitelů. Spotřebitelé nyní kladou větší důraz na poměr ceny a kvality a zároveň požadují vysokou kvalitu. Bezprecedentní pozornost věnují také bezpečnosti a hygieně potravin. Online rozvoz jídla se z nouzové možnosti během pandemie proměnil v běžnou možnost stravování, přičemž došlo k významnému růstu jak velikosti trhu, tak počtu uživatelů. Předem připravená jídla se také stala stále populárnější mezi cateringovými společnostmi díky své standardizaci a nákladové efektivitě. Tyto změny společně vedly k hluboké transformaci ve výrobě, distribuci a spotřebních vzorcích cateringového průmyslu.
Keywords: Rozvoz jídla; Dopad pandemie; Předem připravená jídla; Cateringový průmysl; Změny ve spotřebě

Information about study

Study programme: International Business
Type of study programme: Bakalářský studijní program
Assigned degree: Bc.
Institutions assigning academic degree: Vysoká škola ekonomická v Praze
Faculty: Faculty of International Relations
Department: Department of International Economic Relations

Information on submission and defense

Date of assignment: 18. 9. 2024
Date of submission: 27. 6. 2025
Date of defense: 2025

Files for download

The files will be available after the defense of the thesis.

    Last update: