Kontrola zadávání veřejných zakázek

Název práce: Kontrola zadávania verejných zákaziek
Autor(ka) práce: Bachan, Milan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Pavel, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zaoberá oblasťou zadávania verejných zákaziek v Českej republike. Je v nej rozobratá legislatíva, týkajúca sa týchto problémov ako aj teoretické vysvetlenie kontrolného procesu a stručná charakteristika hlavných kontrolných orgánov Nejvyššího kontrolního úřadu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Práve kontrolným procesom sa práca zaoberá najviac, keď sa snaží zistiť jeho efektivitu a účinnosť v praxi. K tomu poslúžil vypracovaný výskum, na základe laickej kontroly a využitia zákona o poskytovaní informácií. Ten je zameraný na subjekty, ktorým boli kontrolným orgánom nájdené nedostatky v zadávacom procese a následne niektorým z nich aj udelená sankcia. Výskum sa zameral na kroky, ktoré tieto subjekty podnikli, aby zamedzili zopakovaniu sa pochybení a zároveň, či prebehlo vyvodenie osobnej zodpovednosti, prípadne vymáhanie škody. Výsledky výskumu boli podrobené analýze. Jej úlohou bolo zistiť, či sa praxi deje to, čo je teoreticky odporúčané a či celý proces zadávania verejných zákaziek v ČR je efektívny a účinný.
Klíčová slova: zadávanie verejných zákaziek; zadávací proces; kontrolný proces; účinnosť; efektívnosť; verejné zákazky
Název práce: Kontrola zadávání veřejných zakázek
Autor(ka) práce: Bachan, Milan
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Pavel, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá oblastí zadávání veřejných zakázek v České republice. Je v ní rozebrána legislativa, týkající se těchto problémů jakožto i teoretické vysvětlení kontrolního procesu a stručná charakteristika hlavních kontrolních orgánů Nejvyššího kontrolního úřadu a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Právě kontrolním procesem se práce zabývá nejvíc, když se snaží zjistit jeho efektivitu a účinnost v praxi. K tomu posloužil vypracovaný výzkum, na základě laické kontroly a využití zákona o poskytování informací. Ten je zaměřen na subjekty, kterým byly kontrolním orgánem nalezené nedostatky v zadávacím procesu a následně některým z nich také udělena sankce. Výzkum se zaměřil na kroky, které tyto subjekty přijaly, aby zabránily opakování se pochybení a zároveň, zda proběhlo vyvození osobní odpovědnosti, případně vymáhání škody. Výsledky výzkumu byly podrobeny analýze. Jejím úkolem bylo zjistit, zda se v praxi děje to, co je teoreticky doporučené a zda celý proces zadávání veřejných zakázek v ČR je účinný a efektivní.
Klíčová slova: účinnost; kontrolní proces; zadávání veřejných zakázek; zadávací proces; veřejné zakázky; efektivnost
Název práce: The control of public procurement processes
Autor(ka) práce: Bachan, Milan
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pavel, Jan
Oponenti práce: Pavel, Jan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This Thesis deals with he situation in public procurement processes in Czech republic. Thesis firstly analyzes the legislation of public procurement as well as theoretical explanation how supervisory process works and contains also brief characteristic of main supervisory bodies - Nejvyšší kontrolní úřad a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. The main purpose of this thesis is to find how effective and efficient the supervisory process is in real life. In order to to find it, I worked out a research on the basis of the law of providing information. The research was oriented on subjects, which according to supervisory bodies did not proceed the public procurements process as they should and some of them were awarded a fine. The main purpose of this research was to find out, what steps these subjects took in order not to repeat the situation and also if they draw personal responsibility or claim a loss. The results were analyzed if the public procurement process in Czech republic is effective and efficient, and if subjects in real life observe what is given in law.
Klíčová slova: efficiency; effectiveness; supervisory process; public procurement process; Public Contracts

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra veřejných financí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 10. 2008
Datum podání práce: 30. 5. 2009
Datum obhajoby: 23. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/15852/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: