Mezikrajská migrace - postavení, vývoj a specifika hl. m. Prahy

Název práce: Medzikrajská migrácia - postavenie, vývoj a špecifiká hl. m. Prahy
Autor(ka) práce: Zadražilová, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kouřilová, Jana
Oponenti práce: Damborský, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá migráciou obyvateľstva v Českej republike s dôrazom na postavenie hlavného mesta Prahy v tomto procese. Podchycuje migračné trendy medzi jednotlivými krajmi ČR a Prahou a ďalej analyzuje špecifický vzťah Prahy a okresov Stredočeského kraja v rámci suburbanizačného procesu. Predmetom záujmu je i vnútorné a zahraničné sťahovanie cudzincov, opäť s dôrazom na hlavné mesto Prahu, ako stále viac významný jav v českej spoločnosti. Súčasťou práce je aj vyhodnotenie základných štrukturálnych charakteristík migrantov (veku, pohlavia, vzdelania) a posúdenie príčin migrácie na sledovanom území a jej dôsledkov, ako aj možná predikcia vývoja do budúcna. V práci sú aplikované bežne užívané, relativizované migračné ukazovatele. Analýza je prevedená v rokoch 1994 až 2007, prípadne v kratšom intervale.
Klíčová slova: suburbanizácia; demografia; Česká republika; zahraničná migrácia; medzikrajská migrácia
Název práce: Mezikrajská migrace - postavení, vývoj a specifika hl. m. Prahy
Autor(ka) práce: Zadražilová, Kristína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kouřilová, Jana
Oponenti práce: Damborský, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá migrací obyvatelstva v České republice s důrazem na postavení hlavního města Prahy v tomto procesu. Podchycuje migrační trendy mezi jednotlivými kraji ČR a Prahou a dále analyzuje specifický vztah Prahy a okresů Středočeského kraje v rámci suburbanizačního procesu. Předmětem zájmu je i vnitřní a zahraniční stěhování cizinců, jakožto stále více významný jev v české spoločnosti - opět s důrazem na hlavní město Prahu. Součástí práce je také vyhodnocení základních stukturálních charakteristik migrantů (věku, pohlaví, vzdělání) a posouzení příčin migrace na sledovaném území a jejích důsledků, stejně jako predikce možného vývoje do budoucna. V práci jsou aplikované bežně užívané, relativizované migrační ukazatele. Analýza je provedená v letech 1994 až 2007, případně v kratším intervale.
Klíčová slova: Česká republika; mezikrajská migrace; demografie; suburbanizace; zahraniční migrace
Název práce: Interregional Migration - Position, Development and Specificity of the Capital City of Prague
Autor(ka) práce: Zadražilová, Kristína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kouřilová, Jana
Oponenti práce: Damborský, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with migration of human population in the Czech Republic, with a focus on position of the capital city of Prague in the process. The thesis concerns on migration trends among regions of the Czech Republic, and deals with the process of suburbanization within the specific relationship between Prague and districts of the Central Bohemian Region. The subject of my diploma is also internal and external migration of foreigners as a more significant phenomenon in czech society, with the emphasis on Prague as well. The thesis includes evaluation of the basic structural characteristics of inmigrants and outmigrants (migration by age, sex, educational attainment) and also examination of reasons of migration in the area and its consequences with expectations about future trends. There are common used, relative indicators of migration in the thesis. The analysis was carried out in 1994--2007, in some cases in shorter period.
Klíčová slova: The Czech Republic; Suburbanization; Interregional migration; International migration; Demography

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Regionalistika a veřejná správa
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 9. 7. 2008
Datum podání práce: 15. 1. 2009
Datum obhajoby: 18. 9. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/16297/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: