Vnější ekonomické vztahy České republiky s Čínskou lidovou republikou

Název práce: Vonkajšie ekonomické vzťahy Českej republiky s Čínskou ľudovou republikou
Autor(ka) práce: Strapatá, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Adámková, Vlasta
Oponenti práce: Žamberský, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalárska práca charakterizuje Čínsku ľudovú republiku z hľadiska geografického, politického i ekonomického. Popisuje postavenie ČĽR v svetovej ekonomike. Zároveň rozoberá históriu i súčasnosť vzájomných vzťahov ČR a ČĽR ako i rozvoj exportu a importu medzi týmito dvoma krajinami. Popisuje dohody uzavreté medzi týmito dvoma štátmi, komoditnú štruktúru obchodu a menuje i perspektívne položky vývozu do Číny pre Českú republiku. V tejto súvislosti nie je opomenutý ani spôsob získavania finančných prostriedkov českých ekonomických subjektov pre svoje projekty realizované v regióne Číny a popísané sú i už úspešne počaté projekty. Ďalej sa práca venuje Stratégii presadzovania obchodne- ekonomických vzťahov ČR v ČĽR. V závere práce sú popísané základné kultúrne odlišnosti v obchodovaní medzi ČR a ČĽR, aplikované na konkrétnom príklade firmy. Cieľom práce je načrtnúť predchádzajúci vývoj vzájomných vzťahov, zmluvnú základňu a predovšetkým jeho následnosť na aktuálnu situáciu vzťahov s ČĽR ako prioritou záujmu ČR.
Klíčová slova: vývoj obchodu ; vzájomné ekonomické vzťahy; komoditná štruktúra obchodu
Název práce: Vnější ekonomické vztahy České republiky s Čínskou lidovou republikou
Autor(ka) práce: Strapatá, Barbora
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Adámková, Vlasta
Oponenti práce: Žamberský, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Bakalářská práce charakterizuje Čínskou lidovou republiku z hlediska geografického, politického a ekonomického. Popisuje postavení ČLR ve světové ekonomice. Zároveň popisuje historii i současnost vzájemných ekonomických vztahů ČR a ČLR. Pojednává i o dohodách uzavřených mezi těmito dvěma státy o komoditní struktuře obchodu a jmenuje i perspektivní položky vývozu do Číny pro Českou republiku. V téhle souvislosti není opomenutý ani způsob získávání finančních prostředků českých ekonomických subjektů pro své projekty realizované v regionu Činy a popsané jsou také úspěšně zahájené projekty. Dále se práce věnuje Strategii prosazování obchodně- ekonomických vztahů ČR v ČLR. V závěru práce jsou popsané základní kulturní odlišnosti v obchodování mezi ČR a ČLR, aplikované na konkrétním příkladu firmy. Cílem práce je načrtnout předcházející vývoj vzájemných vztahů, smluvní základnu a především jeho následnost na aktuální situace vztahů s ČLR jako prioritou zájmu.
Klíčová slova: komoditní struktura obchodu; vzájemní ekonomické vztahy; vývoj obchodu
Název práce: Outer economic relations between Czech Republic and People's Republic of China
Autor(ka) práce: Strapatá, Barbora
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Adámková, Vlasta
Oponenti práce: Žamberský, Pavel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This thesis characterizes the People's Republic of China from the geographical, political and economical point of view. It describes the position of the People's Republic of China in global economy. It also describes the past and present of the economical relations between ČR and PRC (People's Republic of China) as well as the development of the balance of the imports and exports from and into ČR to PRC. It discusses the agreements between these two states, commodity structure of their business relations and the list of perspective items of export from ČR into PRC. It also talks about the method of finding financial resources for the projects realized by Czech economic entities in the region of PRC and there are also listed the most successful projects in this region. This thesis also includes the main points of the Enforcement strategy of business and economic relations between ČR and PRC. In the end there are described the basic cultural differences between Czechs and Chinese in business negotiations, applied on a specific firm. The goal of this thesis is to outline the development of their interrelationships, contract basis, and mainly the connection to their current relationship with PRC being the priority of Czech export.
Klíčová slova: commodity structure; business relations ; economic relations

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních ekonomických vztahů

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 25. 2. 2009
Datum podání práce: 4. 5. 2009
Datum obhajoby: 22. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/19211/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: