EKONOMICKÉ A EKOLOGICKÉ ASPEKTY MHD V BANSKEJ BYSTRICI

Název práce: EKONOMICKÉ A EKOLOGICKÉ ASPEKTY MHD V BANSKEJ BYSTRICI
Autor(ka) práce: Pittnerová, Daniela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Geuss, Erik
Oponenti práce: Branžovský, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca pojednáva o ekonomických a ekologických súvislostiach MHD v Banskej Bystrici. Práca približuje fungovanie MHD v Banskej Bystrici počas obdobia, keď boli v prevádzke trolejbusy a počas obdobia v ktorom došlo k výrazným zmenám a trolejbusy boli vyradené z prevádzky s poukazovaním na ich neefektívnosť. Práca uvádza ekonomickú analýzu jednotlivých druhov dopráv a porovnanie vplyvu týchto dopráv na životné prostredie (vykonávanie MHD s trolejbusovou dopravou a bez trolejbusovej dopravy).V zmysle analýzy navrhuje taký systém, ktorý by viedol k efektívnejšiemu, kvalitnejšiemu riešeniu MHD v Banskej Bystrici vzhľadom na ekonomiku a na životné prostredie. Ako hlavná požiadavka je zabezpečiť trvalo udržateľný rozvoj MHD pri dodržaní aspektov ekonomiky a ekológie. Práca je spracovaná na základe poznatkov nadobudnutých štúdiom odbornej literatúry, z konzultácií na mestskom úrade Banská Bystrica a z konzultácií v spoločnosti SAD Banská Bystrica.
Klíčová slova: trolejbus; životné prostredie; mestská hromadná doprava
Název práce: EKONOMICKÉ A EKOLOGICKÉ ASPEKTY MHD V BANSKEJ BYSTRICI
Autor(ka) práce: Pittnerová, Daniela
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Geuss, Erik
Oponenti práce: Branžovský, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce Táto práca pojednáva o ekonomických a ekologických súvislostech MHD v Banskeé Bystrici. Práce přibližuje fungování MHD v Banské Bystrici v průbehu období, kdy byly v provozu trolejbusy a v průbehu období,v kterém došlo k výrazným zmenám a trolejbusy byly z provozu vyřazeny z poukazováním na jejich neefektivnosť. Práce uvádí ekonomickou analýzu jednotlivých druhů doprav a porovnáva vliv těchto druhů doprav na životní prostředí.
Klíčová slova: životní prostředí; ekonomika provozu; trolejbus
Název práce: Economic and ecological issues of public transport in town Banská Bystrica
Autor(ka) práce: Pittnerová, Daniela
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Geuss, Erik
Oponenti práce: Branžovský, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The topic of my bachelor thesis is the Economic and ecological issues of public transport in town Banská Bystrica. The first part of my publication describes the objective and methods used within my thesis, and it also shortly introduces the town Banská Bystrica. Further I describe past and present situation of the public transport in the town and problems with trolleybus transportation. In main part I focus on the environment within the town and I show the problems with pollution. I also shortly describe the major pollutants related to transport. Then I look closer on bus and trolleybus transportation and I compare these two vehicles from ecology and environmental view. The next part of thesis is economic advisement of public transportation in the city and comparison of bus and trolleybus transportation from economic angle. In the conclusion of my thesis I try to make the suggestion of convenient system of public transportation for the town Banská Bystrica considering the economic and environmental objectives.
Klíčová slova: trolleybus; enviroment; public transport

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Aplikovaná environmentální ekonomie, politika a management
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 12. 1. 2009
Datum podání práce: 13. 1. 2009
Datum obhajoby: 30. 6. 2009
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/18129/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: