Vývoj produktivity práce v ČR

Název práce: Vývoj produktivity práce v ČR
Autor(ka) práce: Rousová, Sabina
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Dočkal, Dalibor
Oponenti práce: Urban, Luděk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá produktivitou práce a faktory, které ji ovlivňují. Jako je technologický pokrok, vzdělání a rozvoj. Zkoumá, jak jednotlivé faktory zlepšují produktivitu práce a jak produktivita práce ovlivňuje další sféry. Dále se soustředí na srovnání produktivity práce v České republice a v zemích Evropské unie - a z toho se snaží vyvodit závěry. V práci je vymezen prostor pro komparaci mezi Českou republikou a státy zakládajícími Evropskou unii a následně se všemi zeměmi Evropské unie. Analyzuje současný stav produktivity práce v ČR a její vliv na konkurenceschopnost českých podniků. Jejich schopnost obstát ve světovém trhu. Zároveň predikuje možný budoucí vývoj produktivity práce a dopad na veřejné finance v souvislosti s akcentovanou potřebou reforem. Cílem této práce je, mimo jiné, se seznámit s pojmy souvisejícími s produktivitou práce a s PP samotnou. A na základě uvedených dat pochopit rozdílnost produktivity práce v jednotlivých zemích a z toho vyplývající mzdové rozdíly.
Klíčová slova: Produktivita práce; konkurenceschopnost; parita kupní síly; HDP na ekonomicky aktivní obyvatelstvo; HDP na hlavu
Název práce: Labour Productivity in the Czech Republic
Autor(ka) práce: Rousová, Sabina
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Dočkal, Dalibor
Oponenti práce: Urban, Luděk
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with labor productivity and factors affecting it. Such as technological progress, education and development. Examines how various factors improve productivity and how PA affects other sectors. Furthermore, the focus on comparisons of labor productivity in the Czech Republic and European Union countries - and it seeks to draw conclusions. The work space is defined for comparison between the Czech Republic and the founding States of the European Union and then with all the countries of the European Union. Analyzes the current state of labor productivity in the CR and its impact on the competitiveness of Czech enterprises. Their ability to survive in the global market. At the same time predicts the possible future development of PP and the impact on public finances in the context of accentuated the need for reform. The aim of this work is, among others, are familiar with concepts related to the PP and the PP itself. And on the basis of these data to understand the diversity of PP in different countries and the resulting wage differences.
Klíčová slova: PPP; Labour productivity; GDP per capita; GDP per economically active population; Competitivness

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Národní hospodářství
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 3. 2010
Datum podání práce: 30. 6. 2010
Datum obhajoby: 24. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/25579/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: