Vybrané aspekty investičního životního pojištění

Název práce: Vybrané aspekty investičného životného poistenia
Autor(ka) práce: Krajčovič, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Obsahom diplomovej práce je analýza investičného životného poistenia na českom poistnom trhu. Investičné životné poistenie predstavuje úspešnú kombináciu krytia rizika a sporiacej zložky. Hovoríme teda o zmiešanom poistení pre prípad smrti alebo dožitia sa daného veku s jednorazovým alebo bežným poistením, kde je výška poistného plnenia závislá na výnosoch z investícii. Jedná sa o komplikovaný poistný produkt s mnohými výhodami aj nevýhodami. Práca je rozdelená do viacerých celkov. Prvý je venovaný vymedzeniu pojmu a klasifikácii investičného životného poistenia. V druhom opisujem situáciu a vývojové tendencie v oblasti investičného životného poistenia na českom poistnom trhu. V ďalších kapitolách sa zameriavam na vybrané aspekty a problémy produktu, aktuálnu situáciu vzhľadom na finančnú krízu a predpokladaný vývoj.
Klíčová slova: Vybrané aspekty investičného životného poistenia; Vývoj českého poistného trhu; Investičné životné poistenie
Název práce: Vybrané aspekty investičního životního pojištění
Autor(ka) práce: Krajčovič, Michal
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Obsahem diplomové práce je analýza investičního životního pojištění na českém pojistném trhu. Investiční životní pojištění představuje úspěšnou kombinaci krytí rizik a spořící složky. Hovoříme teda o smíšeném pojištění pro případ smrti nebo dožití se určitého věku s jednorázovým nebo běžným pojistným, kde je výše pojistného plnění závislá na výnosech z investic. Jedná se o komplikovaný pojistný produkt s mnoha výhodami i nevýhodami. Práce je rozdělená do více celků. První je věnovaný vymezení pojmu a klasifikaci investičního životního pojištění. V dréhm opisuji situaci a vývojové tendence v oblasti investičního životního pojištění na českém pojistném trhu. V dalších kapitolách se zaměřuji na vybrané aspekty a problémy produktu, aktuálí situaci vzhledem na finanční krízi a předpokladaný vývoj.
Klíčová slova: Investiční životní pojištění; český pojistný trh; Vybrané aspekty investičního životního pojištění
Název práce: Selected aspects of variable life insurance
Autor(ka) práce: Krajčovič, Michal
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Daňhel, Jaroslav
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The subject of this thesis is the analysis of unit linked insurance in the insurance market of Czech Republic. United linked insurance is presented as a successful combination of risks coverage and savings unit. We are talking about mixed insurance in case of death or survival exact age with single or normal insurance premium, where the size of indemnity depends on yields from investments. It is very complicated insurance product with many benefits and disadvantages. The thesis is divided into more chapters. The first chapter is devoted to determination of the concept and classification of unit linked insurance. In the second one I describe the situation and development trends in the field of unit linked insurance in Czech insurance market. Further chapters involve specific aspects and problems of the product, actual situation in regard of financial crisis and anticipated future development.
Klíčová slova: Czech insurance market; variable life insurance; Selected aspects of variable life insurance

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 2. 10. 2009
Datum podání práce: 20. 5. 2010
Datum obhajoby: 22. 6. 2010
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/21758/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: