Posouzení významu EKO-podnikání pro udržitelný rozvoj
Název práce: | Posouzení významu EKO-podnikání pro udržitelný rozvoj |
---|---|
Autor(ka) práce: | Jírová, Magda |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Plášková, Alena |
Oponenti práce: | Kořánová, Helena |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Cílem této bakalářské práce je objasnění pojmů, jako je trvale udržitelný rozvoj, ekologické zemědělství, bioprodukty a jejich vzájemná závislost mezi sebou. Práce nejprve představí koncept trvale udržitelného rozvoje a jeho strategii v České republice. Dále je pozornost věnovaná ekologickému zemědělství, kde jsou uvedeny důvody vzniku, jeho vývoj až do dnešní podoby. Jsou uvedeny funkce, principy a cíle tohoto typu hospodaření a legislativa týkající se EZ s evropskou i národní působností. Práce popisuje biopotraviny a bioprodukty, v čem spočívá jejich značení, kontrola a certifikace. Dále obsahuje zhodnocení stavu EZ a trhu s biopotravinami v ČR. V neposlední řadě se práce věnuje průzkumu poptávky po biopotravinách v ČR, který byl proveden pomocí dotazníkového šetření, díky němuž byl zjištěn postoj respondentů k biopotravinám, nákupní chování spotřebitelů v ČR a hlavní bariéry nákupu biopotravin. |
Klíčová slova: | Ekologické zemědělství; Trvale udržitelný rozvoj; Biopotraviny - produkt ekologického zemědělství |
Název práce: | Appraisal of the relevance of Eco-entrepreneurial activity for sustainable development |
---|---|
Autor(ka) práce: | Jírová, Magda |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Plášková, Alena |
Oponenti práce: | Kořánová, Helena |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The aim of this bachelor parer is to clarify the concept of sustainable development, organic farming, bioproducts and their mutual influence. Firstly there is described the concept of sustainable development and its strategy in the Czech Republic. Then the paper is focused on organic agriculture including reasons of its formation, development, kinds of function, principles, aims and legislation of that type of farming operation. Furthermore, the work introduce to us bioproducts and rules of marking of those products, the control and the certification system. There is also interpreted the current status of organic farming and organic food market of the Czech Republic in the paper. Finally, the work sais about findings of survey that is related to bioproducts. |
Klíčová slova: | Bioproduct - product of the organic farming; Organic farming; Sustainable development |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Ekonomika a management/Podniková ekonomika a management |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta podnikohospodářská |
Katedra: | Katedra managementu |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 16. 2. 2011 |
---|---|
Datum podání práce: | 16. 5. 2011 |
Datum obhajoby: | 31. 5. 2011 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/30387/podrobnosti |