Nízkoenergetické stavby jako zdroj úspor energie

Název práce: Nízkoenergetické stavby ako zdroj úspory energie
Autor(ka) práce: Smoleňová, Daniela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hadrabová, Alena
Oponenti práce: Dvořák, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Problematika nízkoenergetickej výstavby je v súčasnosti aktuálnou a často diskutovanou témou. Hlavným dôvodom je neustále sa zvyšujúca spotreba i cena energie. Navyše prognózy ukazujú , že tento trend sa ani v nasledujúcich rokoch výrazne nezmení. Práve výstavba budov v nízkoenergetickom štandarde by sa mala v nasledujúcom období stať jedným z najvýznamnejších zdrojov úspor energie v Európskej únii. Nízkoenergetické stavby sa na rozdiel od štandardných budov vyznačujú okrem nižšej spotreby energie a úspor prevádzkových nákladov aj priaznivejším vplyvom na životné prostredie. Hlavnou náplňou tejto práce bude zhodnotiť ekonomickú efektívnosť súčasných nízkoenergetických stavieb a pomocou metódy LCA vyzdvihnúť význam energeticky úsporných stavieb ako jeden zo spôsobov zvyšovania kvality životného prostredia.
Klíčová slova: úspora energie; nízkoenergetické stavby; ekonomická efektívnosť
Název práce: Nízkoenergetické stavby jako zdroj úspor energie
Autor(ka) práce: Smoleňová, Daniela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Hadrabová, Alena
Oponenti práce: Dvořák, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Problematika nízkoenergetické výstavby je v současnosti aktuální a často diskutovaným tématem. Hlavním důvodem je neustále rostoucí spotřeba i cena energie. Navíc prognózy ukazují, že tento trend se ani v následujících letech výrazně nezmění. Právě výstavba budov v nízkoenergetickém standardu by se měla v následujícím období stát jedním z nejvýznamnějších zdrojů úspor energie v Evropské unii. Nízkoenergetické stavby se na rozdíl od standardních budov vyznačují kromě nižší spotřeby energie a úspor provozních nákladů i příznivějším vlivem na životní prostředí. Hlavní náplní této práce bude zhodnotit ekonomickou efektivnost současných nízkoenergetických staveb a pomocí metody LCA zdůraznit význam energeticky úsporných staveb jako jeden ze způsobů zvyšování kvality životního prostředí.
Klíčová slova: úspory energie; nízkoenergetické stavby; ekonomická efektívnost
Název práce: Low-energy buildings as a source of energy savings
Autor(ka) práce: Smoleňová, Daniela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Hadrabová, Alena
Oponenti práce: Dvořák, Antonín
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The issue of low energy construction is currently actual and often discussed topic. The main reason is continuously increasing consumption and price of energy. Additionally, projections show this trend is not going to rapidly change in the upcoming years. The construction of buildings in low energy standard should become one of the most significant sources in energy savings in European Union for the upcoming period. Low energy constructions in contrast with standard constructions are distinguished not only because of low energy consumption and lower operating expenses but also for its favorable impact on the environment. The main purpose of this thesis will be the assessment of economical effectiveness of current low energy constructions and underline the importance of energy saving constructions by using LCA method as one of the possibilities in increasing the quality of environment.
Klíčová slova: economic efficiency; low-energy buildings; energy saving

Informace o studiu

Studijní program / obor: Hospodářská politika a správa/Ekonomika a správa životního prostředí
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra ekonomiky životního prostředí

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 11. 2009
Datum podání práce: 10. 5. 2010
Datum obhajoby: 9. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/23582/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: