Reakce trhu práce na hospodářský vývoj v letech 2000-2010 v ČR a Dánsku

Název práce: Reakce trhu práce na hospodářský vývoj v letech 2000-2010 v ČR a Dánsku
Autor(ka) práce: Papoušek, Martin
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Czesaný, Slavoj
Oponenti práce: Štěpánková, Kateřina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá regresní a grafickou analýzou trhu práce v České republice a v Dánsku. Je provedena komparace vývoje hlavních indikátorů trhu práce v obou zemích v souvislosti s vývojem HDP v letech 2000 -- 2010. V práci je popsán koncept sociálního modelu flexicurity, který je zaveden v Dánsku. V obou zemích existuje rozdílný přístup státní politiky směrem k trhu práce. To je hlavním důvodem k provedení srovnání a k testování pracovních trhů. Kromě celkového porovnání vývoje míry nezaměstnanosti jsou analyzovány též specifické ohrožené skupiny z pohledu citlivosti reakce vybraných indikátorů na vývoj hospodářství. Práce je doplněna o některá specifika trhu práce, jakými jsou např. sebezaměstnání, zkrácené pracovní úvazky, legislativní ochrana zaměstnanců a vliv odborů.
Klíčová slova: Dánsko; Česká republika; komparace; trh práce
Název práce: Reaction of the labour market to economic process in the years 2000 - 2010 in the Czech Republic and Denmark
Autor(ka) práce: Papoušek, Martin
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Czesaný, Slavoj
Oponenti práce: Štěpánková, Kateřina
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with regression and graphical analysis of the labour market in the Czech Republic and Denmark. It makes comparison between the developments of major labour market indicators in both countries in relation to GDP growth in the years 2000 -- 2010. The paper describes the concept of a social model of flexicurity, which is used in Denmark. In both countries there is a difference in government policy toward the labour market. This is the main reason to make a comparison test of the labour market. Besides the overall comparison of unemployment rates are also analyzed specific vulnerable groups in terms of sensitivity reaction of selected indicators to economic development. The work is complemented by some of the specifics of the labour market, such as self-employment, part-time jobs, legislative protection employees and trade union power.
Klíčová slova: Denmark; labour market; Czech Republic; comparison

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Hospodářská politika
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra hospodářské a sociální politiky

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 3. 6. 2010
Datum podání práce: 1. 12. 2010
Datum obhajoby: 2. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/26709/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: