Účtování finančních nástrojů dle IFRS

Název práce: Účtovanie finančných nástrojov podľa IFRS
Autor(ka) práce: Bosý, Miroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gyén, Juraj
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom tejto bakalárskej práce je poukázať na problematiku oceňovania a účtovania finančných nástrojov podľa Medzinárodných štandardov finančného vykazovania a slovenskej legislatívy. Práca je zameraná na derivátové kontrakty a ich využitie hlavne pri účtovaní o zabezpečení. Veľká pozornosť je venovaná termínu reálna hodnota a spôsobom jej stanovenia. Pojem reálna hodnota môže byť odlišná v účtovných úpravách rôznych štátov, a preto sú v práci uvedené pohľady na reálnu hodnotu podľa amerických všeobecne uznávaných účtovných zásad a slovenskej legislatívy. Hlavnú časť práce tvorí problematika účtovania o zabezpečení a popisuje hlavné kritéria, ktoré musia byť splnené, aby subjekt mohol využívať tento špeciálny účtovný postup. Práca obsahuje jednoduché príklady, ktoré slúžia k znázorneniu a jednoduchšiemu pochopeniu vysvetľovanej problematiky.
Klíčová slova: účtovanie o zabezpečení; reálna hodnota; finančné nástroje; oceňovanie; deriváty
Název práce: Účtování finančních nástrojů dle IFRS
Autor(ka) práce: Bosý, Miroslav
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Gyén, Juraj
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem této bakalářské práce je poukázat na problematiku oceňování a účtování finančních nástrojů podle Mezinárodních standardů finančního výkaznictví a slovenské legislativy. Práce je zaměřená na derivátové kontrakty a jejich využití hlavně při účtování o zajištění. Velká pozornost je věnována termínu reálná hodnota a způsobům jejího stanovení. Pojem reálná hodnota může být odlišná v účetních úpravách různých států, a proto jsou v práci uvedeny pohledy na reálnou hodnotu podle amerických všeobecně uznávaných účetních zásad a slovenské legislativy. Hlavní část práce tvoří problematika účtování o zajištění a popisuje hlavní kritéria, které musí být splněny, aby subjekt mohl využívat tento speciální účetní postup. Práce obsahuje jednoduché příklady, které slouží k znázornění a jednodušší pochopení vysvětlované problematiky.
Klíčová slova: účtování o zajištění; reálná hodnota; oceňování; deriváty; finanční nástroje
Název práce: Accounting for financial instruments under IFRS
Autor(ka) práce: Bosý, Miroslav
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Gyén, Juraj
Oponenti práce: -
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of this bachelor's thesis is to highlight the issue of measurement and recognition of financial instruments under International financial reporting standards and Slovak legislation. The thesis is focused on derivative contracts and their use mainly for hedge accounting. Great attention is paid to term fair value and its methods of determination. The term fair value may be different in accounting legislations of different countries and therefore the views on fair value under US generally accepted accounting principles and the Slovak legislation are presented in the thesis. The main part of the thesis consists of the issue of hedge accounting and describes the main criteria that must be met that an entity could use this special accounting treatment. The thesis contains simple examples which serve for illustration and easier understanding of the explained issue.
Klíčová slova: financial instruments; fair value; valuation; derivatives; hedge accounting

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Účetnictví a finanční řízení podniku
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra finančního účetnictví a auditingu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 11. 3. 2011
Datum podání práce: 30. 6. 2011
Datum obhajoby: 23. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/31174/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: