Analýza metod oceňování bank

Název práce: Analýza metód océňovania bánk
Autor(ka) práce: Juráš, Dalibor
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mařík, Miloš
Oponenti práce: Hrdý, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá oceňovaním bankových subjektov, pričom nazerá na túto tematiku z pohľadu štandardného a nového prístupu. Práca sa vo svojej prvej časti sústreďuje na pochopenie rozdielu medzi ohodnocovaním nefinančných spoločností a práve bánk. V nasledujúcej časti prináša popis vyššie spomenutej základnej metódy zastúpenej diskontným dividendovým modelom, a zároveň analyzuje určité parciálne problémy s ním súvisiace. Jadrom práce je Sonntagov model, ktorý rieši stanovenie hodnoty prostredníctvom uzatvárania protipozícii z jednotlivých obchodov, konkrétne prijímania depozít a poskytovania úverov. Priestor je taktiež venovaný otázke diskontnej miery, respektíve diskontovanej hodnoty, kedy sa zameriavam na vyhodnotenie použiteľnosti CAPM modelu v tunajších podmienkach a staviam oproti nemu koncept istotných ekvivalentov, ktorý vychádza z Black-Scholes teórie oceňovania opcií. Na záver sa práca zameriava na praktický príklad - ocenenie Banco Popolare ČR (dnes Equa Bank), aplikáciu a porovnanie oboch diskutovaných modelov a formuláciu záverečných odporúčaní pre odhadcov.
Klíčová slova: dividendový diskontný model; istotné ekvivalenty; Sonntag model; oceňovanie bánk
Název práce: Analýza metod oceňování bank
Autor(ka) práce: Juráš, Dalibor
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Mařík, Miloš
Oponenti práce: Hrdý, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá oceňováním bankovních subjektů, přičemž nahlíží na tuto tematiku z pohledu standardního a nového přístupu. Práce se ve svojí první části soustřeďuje na pochopení rozdílu mezi ohodnocováním nefinančních společností a právě bank. V následující části přináší popis výše zmíněné základní metody zastoupené diskontním dividendovým modelem, a zároveň analyzuje určité parciální problémy s ním související. Jádrem práce je Sonntagův model, který řesí stanovení hodnoty prostřednictvím uzavíraní proti pozic z jednotlivých obchodů, konkrétně přijímaní depozit a poskytování úvěrů. Prostor je taktéž věnován otázce diskontní míry, respektive diskontované hodnoty, kdy se zaměřuji na vyhodnocení použitelnosti CAPM modelu v zdejších podmínkách a stavím oproti němu koncept jistotních ekvivalentů, který vychází z Black-Scholes teorie oceňování opcí. Na závěr se práce soustřeďuje na praktický příklad -- ocenění Banco Popolare ČR (dnes Equa Bank), aplikaci a porovnání obou diskutovaných modelů a formulaci závěrečních doporučení pro odhadce.
Klíčová slova: oceňovaní bank; jistotní ekvivalenty; dividendový diskontní model; Sonntagův model
Název práce: Analysis of methods for valuing of banks
Autor(ka) práce: Juráš, Dalibor
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Mařík, Miloš
Oponenti práce: Hrdý, Milan
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The diploma thesis deals with the bank valuation and this theme is viewed on in terms of standard as well as brand new approach. In its first part, the thesis focuses on understanding of the difference between the valuation of non-financial companies and banks in particular. The following section describes the above mentioned basic method which is represented by the dividend discount model and it also analyzes some partial problems associated with it. The core of this thesis represents the Sonntag model,that solves the evaluation by closing of counter-positions arising from the individual business cases -- namely taking of deposits and lending. Another part of this thesis is devoted to the issue of the discount rate, respectively the discounted value. Here I concentrate on the evaluation of applicability of the CAPM model in domestic conditions and compare it with the certainty equivalent concept based on the Black-Scholes theory of option valuation. Finally, the thesis presents a practical example -- i.e. valuation of Banco Popolare ČR (nowadays Equa Bank), application and comparison of the both mentioned models and formulation of the final recommendations for appraisers
Klíčová slova: bank valuation; certainty equivalents; dividend discount model; Sonntag model

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Bankovnictví a pojišťovnictví
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra financí a oceňování podniku

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 12. 2010
Datum podání práce: 27. 12. 2011
Datum obhajoby: 6. 1. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/29620/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: