Geopolitický význam Východního partnerství

Název práce: Geopolitický význam Východného partnerstva
Autor(ka) práce: Maťašovský, Jozef
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Novotná, Yvona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Vo svojej práci sa venujem Východnému partnerstvu (EaP) ako inštrumentu politiky EÚ voči svojim východným susedom s ohľadom na geopolitické implikácie vyplývajúce zo spolupráce skrz danú iniciatívu. Mojou ambíciou bolo identifikovať prípadný prínos z iniciovania daného projektu, najmä v politicko-bezpečnostnom a energetickom aspekte. V prvej kapitole sa zameriavam na teoretický koncept geopolitiky spolu s geopolitickou definíciou východoeurópskeho regiónu. Druhá kapitola je venovaná konceptualizácii EaP ako inštrumentu zahraničnej politiky EÚ ako aj konkrétnej implementácii EaP v praxi. V tretej kapitole sa zaoberám konkrétnym významom tohto projektu vzhľadom na (geo)strategické ciele EÚ, ako aj analýze EaP z pohľadu efektívneho fungovania.
Klíčová slova: Východné partnerstvo; geopolitika; Európska politika susedstva; Európska únia
Název práce: Geopolitický význam Východního partnerství
Autor(ka) práce: Maťašovský, Jozef
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Novotná, Yvona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Ve své práci se věnuji Východnímu partnerství (EaP) jako instrumentu politiky EU vůči svým východním sousedům s ohledem na geopolitické důsledky vyplývající ze spolupráce skrz tuto iniciativu. Mou ambicí bylo identifikovat případný přínos z zahájení daného projektu, zejména v politicko-bezpečnostním a energetickém aspektu. V první kapitole se zaměřuji na teoretický koncept geopolitiky spolu s geopolitickou definicí východoevropského regionu. Druhá kapitola je věnována konceptualizácii EaP jako instrumentu zahraniční politiky EU i konkrétním provádění EaP v praxi. Ve třetí kapitole se zabývám konkrétním významem tohoto projektu s ohledem na (geostrategické cíle EU i analýze EaP z pohledu efektivního fungování.
Klíčová slova: Evropska unie; geopolitika; Východní partnerství
Název práce: Geopolitical Implications of the Eastern Partnership
Autor(ka) práce: Maťašovský, Jozef
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Dubský, Zbyněk
Oponenti práce: Novotná, Yvona
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
In my work I have focused on the Eastern Partnership (EaP) as an instrument of EU (foreign) policy towards its eastern neighbors with regard to the geopolitical implications of collaboration through the given initiative. My ambition has been to identify the potential benefits of initiating the project, especially in political-security and energy aspects. The first chapter focuses on the theoretical concept of geopolitics as well as the geopolitical definition of the East-European region. The second chapter is devoted to the conceptualisation of the EaP as an specific instrument of the European foreign policy as well as the concrete implementation of the EaP in practice. The third chapter deals with particular relevance to this project with the (geo)strategic objectives of the EU as well as the analysis of the EaP in terms of effective functioning.
Klíčová slova: Eastern Partnership; European Union; Geopolitics; European Neighbourhood Policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 7. 7. 2011
Datum podání práce: 20. 1. 2012
Datum obhajoby: 27. 1. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32599/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: