Veřejný prostor a občanská společnost v ČR - sportovní politika a její aktéři (případová studie)

Název práce: Verejný priestor a občianska spoločnosť v ČR - športová politika a jej aktéri (prípadová štúdia)
Autor(ka) práce: Spišáková, Stanislava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Slepičková, Irena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Oblasť športovej politiky stojí v politológii stranou odborného záujmu, hoci česká spoločnosť považuje túto politiku (policy) za dôležitú. Práca sa zaoberá reflexným vzťahom športu, politiky a občianskej spoločnosti. Cieľ práce spočíva predovšetkým v analýze súčasnej športovej politiky a jej aktérov v Českej republike. Hlavný text je rozdelený do troch kapitol. Prvú kapitolu tvorí teoretická časť a venuje sa teórii občianskej spoločnosti, verejnej politiky a problematike záujmového sprostredkovania. Druhá kapitola upriamuje pozornosť na základné atribúty športu, akými sú jeho vznik, rozdelenie a predovšetkým význam športu pre spoločnosť. Posledná tretia kapitola sa zameriava najmä na rozbor, záujmy, priority či ciele politických strán a záujmových skupín -- športových a telovýchovných občianskych združení v oblasti športu a pohybových aktivít. V závere tretej kapitoly sú načrtnuté súčasné problémy a perspektívy športu a športovej politiky v Čechách.
Klíčová slova: občianska spoločnosť; Česká republika; aktéri; športová politika; šport; verejný priestor
Název práce: Veřejný prostor a občanská společnost v ČR - sportovní politika a její aktéři (případová studie)
Autor(ka) práce: Spišáková, Stanislava
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Slepičková, Irena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Oblast sportovní politiky stojí v politologii stranou odborného zájmu, přestože česká společnost považuje tuto politiku (policy) za důležitou. Práce se zabývá reflexním vztahem sportu, politiky a občanské společnosti. Cíl práce spočívá především v analýze současné sportovní politiky a jejích aktérů v České republice. Hlavní text je rozdělen do tří kapitol. První kapitolu tvoří teoretická část a věnuje se teorii občanské společnosti, veřejné politiky a problematice zájmového zprostředkování. Druhá kapitola upozorňuje na základní atributy sportu, jakými jsou jeho vznik, rozdělení a zejména význam sportu pro společnost. Poslední třetí kapitola se zaměřuje hlavně na rozbor, zájmy, priority a cíle politických stran a zájmových skupin -- sportovních a tělovýchovných občanských sdružení v oblasti sportu a pohybových aktivit. V závěru třetí kapitoly jsou nastíněny současné problémy a perspektivy sportu a sportovní politiky v Čechách.
Klíčová slova: aktéři; sport; sportovní politika; veřejný prostor; občanská společnost; Česká republika
Název práce: Public Realm and Civil Society in the Czech Republic - Sport Policy and its Stakeholders (Case Study)
Autor(ka) práce: Spišáková, Stanislava
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Müller, Karel
Oponenti práce: Slepičková, Irena
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The area of sport policy is in the political science a marginal issue, although the Czech public considers this as an important policy. The paper deals with the mutual relationships among sport, politics and civil society. The primary goal of this thesis is the analysis of the current sport policy and its stakeholders in the Czech Republic. The main text is divided into three chapters. The first one consists of theoretical part and deals with the theory of civil society, public policy and the issues of interest intermediation. The second chapter draws attention to the basic attributes of sport such as emergence, division and in particular the importance of sport for social relations. The last third chapter focuses mainly on the analysis of interests, priorities and goals of political parties and interest groups -- sports and physical education civil associations in the area of sports and physical activities. The end of the third chapter outlines the current problems and perspectives of sport and sport policy in the Czech Republic.
Klíčová slova: civil society; public realm; sport; stakeholders; Czech Republic; sport policy

Informace o studiu

Studijní program / obor: Politologie/Politologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 23. 11. 2011
Datum podání práce: 15. 5. 2012
Datum obhajoby: 8. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/34739/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: