Udržitelný rozvoj ve vybraných druzích cestovního ruchu Andalusie

Název práce: Udržateľný rozvoj vo vybraných druhoch cestovného ruchu Andalúzie
Autor(ka) práce: Osvaldová, Daniela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Kondrashov, Alexey
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práca sa zaoberá udržateľným cestovným ruchom v najväčšom španielskom regióne -- Andalúzii. Predmetom skúmania sú dva druhy cestovného ruchu, a to rekreačný cestovný ruch a golfová turistika. Cestovný ruch je kľúčovým a strategickým elementom andalúzskej ekonomiky, ktorý však v dôsledku vyčerpania tradičného modelu začal od 80. rokov stagnovať a do popredia sa dostala potreba chrániť životné prostredie. Masový charakter cestovného ruchu spôsobil vyčerpanie vzácnych zdrojov v destináciách, problémy s urbanizáciou turistických centier, sezónne výkyvy a negatívne dopady na životné prostredie. Práca sa preto zaoberá možnosťami uplatňovania nástrojov udržateľného cestovného ruchu v regióne. Jej súčasťou je analýza dokumentov z tejto oblasti, konkrétne Plánu na ochranu životného prostredia Andalúzie do roku 2017, Agende 21 pre Andalúziu, Všeobecnému plánu udržateľnému cestovnému ruchu Andalúzie 2008 -- 2011. V návrhovej časti práci sú zhodnotené jednotlivé dokumenty v oblasti udržateľnosti pláží, ktoré sú predpokladom pre rozvoj rekreačného cestovného ruchu a tiež golfových ihrísk, ktorých kvalita zohráva dôležitú úlohu pri rozvoji golfovej turistiky v regióne. Andalúzske pobrežie je kľúčovou oblasťou pre uplatňovanie zásad trvalo udržateľného rozvoja a jedným z riešení je diverzifikácia turistickej ponuky na vidiecky, športový, kultúrny a kongresový cestovný ruch. Sezónny charakter rekreačného cestovného ruchu možno zmierniť prostredníctvom rozvoja a podpory golfovej turistiky. Z prevedenej analýzy vyplynulo, že u rekreačného cestovného ruchu existuje potreba novelizácie legislatívy na národnej a regionálnej úrovni a miestne úrady sa musia posnažiť v aktivitách smerovaných na sprístupnenie pláží pre všetky segmenty cestovného ruchu, pretože ich skutočný stav a vybavenie neodpovedá ideálnemu stavu načrtnutému v stratégiách a akčných plánoch. Golfová turistika je prioritnou oblasťou rozvoja a je segmentom cestovného ruchu so strategickým a vysokým potenciálom. Výstavba golfových ihrísk so sebou prináša i zmenu krajinného rázu, poškodzovanie prírodného a kultúrneho bohatstva, znižovanie biodiverzity, neustály tlak na zdroje -- hlavne vodné a znečisťovanie pôdy prostredníctvom nadmerného používania umelých hnojív a pesticídov. I tieto nedostatky sa však pri dobrom plánovaní, lokalizovaní, výstavbe a riadení golfového ihriska dajú zminimalizovať alebo úplne odstrániť. Dôležitým nástrojom udržateľnosti sú podobne ako u rekreačného cestovného ruchu i u golfovej turistiky certifikáty kvality.
Klíčová slova: golfová turistika; rekreačný cestovný ruch; udžateľný rozvoj Andalúzie
Název práce: Udržitelný rozvoj ve vybraných druzích cestovního ruchu Andalusie
Autor(ka) práce: Osvaldová, Daniela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Kondrashov, Alexey
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá udržitelným cestovním ruchem v největším španělském regionu - Andalusii. Předmětem zkoumání jsou dva druhy cestovního ruchu, a to rekreační cestovní ruch a golfová turistika. Cestovní ruch je klíčovým a strategickým elementem andaluské ekonomiky, který však v důsledku vyčerpání tradičního modelu začal od 80. let stagnovat a do popředí se dostala potřeba chránit životní prostředí. Masový charakter cestovního ruchu způsobil vyčerpání vzácných zdrojů v destinacích, problémy s urbanizací turistických center, sezónní výkyvy a negativní dopady na životní prostředí. Práce se proto zabývá možnostmi uplatňování nástrojů udržitelného cestovního ruchu v regionu. Její součástí je analýza dokumentů z této oblasti, konkrétně Plánu na ochranu životního prostředí Andalusie do roku 2017, Agendě 21 pro Andalusii, Obecnímu plánu udržitelného cestovního ruchu Andalusie 2008 - 2011. V návrhové části práci jsou zhodnoceny jednotlivé dokumenty v oblasti udržitelnosti pláží, které jsou předpokladem pro rozvoj rekreačního cestovního ruchu a také golfových hřišť, jejichž kvalita hraje důležitou roli při rozvoji golfové turistiky v regionu. Andaluské pobřeží je klíčovou oblastí pro uplatňování zásad udržitelného rozvoje a jedním z řešení je diverzifikace turistické nabídky na venkovský, sportovní, kulturní a kongresový cestovní ruch. Sezónní charakter rekreačního cestovního ruchu lze zmírnit prostřednictvím rozvoje a podpory golfové turistiky. Z provedené analýzy vyplynulo, že u rekreačního cestovního ruchu existuje potřeba novelizace legislativy na národní a regionální úrovni a místní úřady se musí snažit v aktivitách směrovaných na zpřístupnění pláží pro všechny segmenty cestovního ruchu, protože jejich skutečný stav a vybavení neodpovídá ideálnímu stavu naznačenému v strategiích a akčních plánech. Golfová turistika je prioritní oblastí rozvoje a je segmentem cestovního ruchu se strategickým a vysokým potenciálem. Výstavba golfových hřišť s sebou přináší i změnu krajinného rázu, poškozování přírodního a kulturního bohatství, snižování biodiverzity, neustálý tlak na zdroje - hlavně vodní a znečišťování půdy prostřednictvím nadměrného používání umělých hnojiv a pesticidů. I tyto nedostatky se však při dobrém plánování, lokalizování, výstavbě a řízení golfového hřiště dají minimalizovat nebo úplně odstranit. Důležitým nástrojem udržitelnosti jsou podobně jako u rekreačního cestovního ruchu iu golfové turistiky certifikáty kvality.
Klíčová slova: golfová turistika; rekreační cestovní ruch; udržitelný rozvoj Andalusie
Název práce: Sustainable development in selected types of tourism in Andalusia
Autor(ka) práce: Osvaldová, Daniela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Indrová, Jarmila
Oponenti práce: Kondrashov, Alexey
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis deals with sustainable tourism in the largest region of Spain - Andalusia. The subjects of the investigation are two selected types of tourism -- recreational tourism and golf tourism. Tourism is a key and strategic element of Andalusian economy, which, however, due to exhaustion of the traditional model started from the 80th years to stagnate and highlighted the need to protect the environment. The extensive nature of tourism has caused the depletion of scarce resources in destinations, problems with urbanization in tourist destinations, seasonal fluctuations and negative impacts on the environment. The thesis is thus concerned with how to implement tools for sustainable tourism in the region. It includes analysis of documents from this area, specifically Plan for protection of the environment of Andalusia until 2017, Agenda 21 for Andalusia and the General plan for sustainable tourism in Andalusia 2008 - 2011. In the part of thesis with the suggestions are reviewed documents for the sustainability of beaches that are a condition for the development of recreational tourism and also the golf courses that quality plays an important role in the development of golf tourism in the region. Andalusian coast is a key area for the application of the principles of sustainable development and one solution is to diversify the tourist offer in the rural, sport, cultural and congress tourism. The seasonal nature of recreational tourism can be mitigated through the development and promotion of golf tourism. The analysis showed that for recreational tourism, there is a need for amendments in legislation on national and regional level, the local authorities must develop activities in order to make the beaches accessible for all segments of tourism, because their actual aspect and equipment does not respond the aspect outlined in the strategies and action plans. Golf tourism is a priority area for development and a segment of tourism with a strategic and high potential. On the other hand construction of golf course brings change of the landscape, damage of natural and cultural heritage, biodiversity loss and constant pressure on resources - particularly water and soil pollution by excessive use of fertilizers and pesticides. But most of these negative effects can be minimized or completely eliminated with good planning, locating, constructing and managing a golf course. The important tools for sustainability are, as for recreational tourism just like for golf tourism, certificates of quality.
Klíčová slova: golf tourism; recreational tourism; sustainable development of Andalusia

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 18. 10. 2011
Datum podání práce: 5. 5. 2012
Datum obhajoby: 12. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/33628/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: