Návrh metodiky testování BI řešení

Název práce: Návrh metodiky testování BI řešení
Autor(ka) práce: Jakubičková, Nela
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Zajíc, Ján
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Diplomová práce se zabývá problematikou Business Intelligence a jeho testováním. Snaží se upozornit na odlišnosti od klasického softwarového testování a nakonec navrhnout metodiku testování BI řešení, která by mohla být využita v praxi na reálných projektech BI společností. Cílem práce je na základě teoretických poznatků o Business Intelligence a testování softwaru s důrazem na specifické vlastnosti a požadavky BI a v souladu s požadavky společnosti Clever Decision navrhnout metodiku testování BI řešení a vyzkoušet jí v praxi na reálném projektu společnosti Clever Decision. Práce je zpracována na základě prostudování odborné literatury z oblasti Business Intelligence, softwarového testování z českých i zahraničních zdrojů a zároveň na doporučeních a zkušenostech zaměstnanců společnosti Clever Decision. Jedná se o jeden z mála, ne-li z prvních zdrojů zabývajícím se metodikou testování BI řešení v českém jazyce. Práce by mohla posloužit i jako základ pro budoucí mnohem komplexnější metodiky testování BI řešení. Diplomovou práci lze rozdělit na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se snaží čtenáři vysvětlit účel využívání Business Intelligence v podnicích, seznamuje ho s jednotlivými komponentami BI řešení, dále pak samotným testováním, jednotlivými druhy testů s důrazem na odlišnosti a specifika Business Intelligence. Na teoretickou část navazuje navržená metodika testování BI řešení využívající generický vzor pro testování BI/DW řešení. Vrcholem praktické části je popis testování reálného BI projektu ve společnosti Clever Decision podle navržené metodiky.
Klíčová slova: testování softwaru; Microsoft SQL Server; BI řešení; OLAP (Online Analytical Processing); ETL (Extract, Transform, Load); BI projekt; Clever Decision; metodika; Business Intelligence (BI)
Název práce: Design of methodology for BI solutions testing
Autor(ka) práce: Jakubičková, Nela
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Zajíc, Ján
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis deals with Business Intelligence and its testing. It seeks to highlight the differences from the classical software testing and finally design a methodology for BI solutions testing that could be used in practice on real projects of BI companies. The aim of thesis is to design a methodology for BI solutions testing based on theoretical knowledge of Business Intelligence and software testing with an emphasis on the specific BI characteristics and requirements and also in accordance with Clever Decision's requirements and test it in practice on a real project in this company. The paper is written up on the basis of studying literature in the field of Business Intelligence and software testing from Czech and foreign sources as well as on the recommendations and experience of Clever Decision's employees. It is one of the few if not the first sources dealing with methodology for BI solutions testing in the Czech language. This work could also serve as a basis for more comprehensive methodologies of BI solutions testing. The thesis can be divided into theoretical and practical part. The theoretical part tries to explain the purpose of Business Intelligence use in enterprises. It elucidates particular components of the BI solution, then the actual software testing, various types of tests, with emphasis on the differences and specificities of Business Intelligence. The theoretical part is followed by designed methodology for BI solutions using a generic model for the BI/DW solution testing. The practical part's highlight is the description of real BI project testing in Clever Decision according to the designed methodology.
Klíčová slova: Microsoft SQL Server; Clever Decision; Methodology; BI project; OLAP (Online Analytical Processing); ETL (Extract, Transform, Load); Software testing; Business Intelligence (BI); BI solution

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 10. 5. 2011
Datum podání práce: 30. 11. 2011
Datum obhajoby: 13. 6. 2012
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/32004/podrobnosti

Soubory ke stažení

Hlavní práce
Neveřejný soubor
Stáhnout
    Poslední aktualizace: