Terorismus v Evropské unii. Jak boj proti terorismu omezuje lidská práva a svobody

Název práce: Terorizmus v Európskej únii. Ako boj proti terorizmu obmedzuje ľudské práva a slobody
Autor(ka) práce: Husárová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto práca sa zameriava na preukázanie vzťahu medzi určitými aspektmi protiteroristickej legislatívy v EÚ a jej vplyvu na základné ľudské práva. Použili sme príklad legislatívy zadržania bez možnosti kontaktu s okolím v Španielsku, aby sme ukázali, že odopretie základných práv zadržaným, ako je napríklad právo na obhajobu, môže viesť k systematickému porušovaniu ľudských práv Článku 3.,5. a 6. Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv. Ukázali sme, že v EÚ, kde boj proti terorizmu spadá väčšinou pod trestné právo, je často jediným spôsobom ako účinné bojovať proti terorizmu vytvorenením výnimiek zo zákona. Ukázali sme, že tieto výnimky (napríklad zadržanie bez možnosti kontaktu s okolím spomenuté vyššie) môžu ohroziť ľudské práva. Došli sme k záveru, že v kombinácii s preventívnym plošným sledovaním občanov a možnosťou zastaviť a prehľadať občanov (Article 44 vo Veľkej Británii) môže dôjsť práve k systematickému obmedzovaniu slobôd iných, napríklad politickej opozície. Došli sme k záveru, že jednotlivo majú niektoré štáty EÚ (hlavne Španielsko a Veľká Británia) protiteroristickú legislatívu vedúcu k porušovaniu ľudských práv. Hlavná hrozba však leží v možnosti, že by došlo ku skombinovaní takej legislatívy na celoeurópskej úrovni
Klíčová slova: zadržanie bez možnosti kontaktu s okolím; protiteroristická politika; základné ľudské práva
Název práce: Terorismus v Evropské unii. Jak boj proti terorismu omezuje lidská práva a svobody
Autor(ka) práce: Husárová, Katarína
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato práce se zaměřuje na prokázání vztahu mezi určitými aspekty protiteroristické legislativy v EU a jejího dopadu na základní lidská práva. Použili jsme příklad legislativy zadržení bez možnosti kontaktu s okolím ve Španělsku, aby jsme ukázali že odepření základních práv zadrženým, jako je například právo na obhajobu, může vést k systematickému porušování lidských práv pod Články 3,5 a 6 Evropské Úmluvy o Ochraně Lidských Práv. Ukázali jsme, že v EU, kde boj proti terorismu spadá většinou pod trestní právo, je často jediným způsobem jak účinné bojovat proti terorismu vytvoření výjimek ze zákona. Ukázali jsme, že tyto výjimky (například zadržení bez možnosti kontaktu s okolím zmíněné výše) mohou ohrozit lidská práva. Došli jsme k závěru, že v kombinaci s preventivním plošným sledováním občanů a možností zastavit a prohledat občany (Article 44 ve Velké Británii) může dojít právě k systematickému omezováni svobod ostatních, například politické opozice. Náš závěr je takový, že jednotlivě mají některé státy EU (hlavně Španělsko a Velká Británie) protiteroristickou legislativu vedoucí k porušování lidských práv. Hlavní hrozba však leží v možnosti, že by došlo ke zkombinování takové legislativy na celoevropské úrovni.
Klíčová slova: základní lidské práva; protiteroristická politika; zadržení bez možnosti kontaktu s okolím
Název práce: Counter-terrorism policy in the EU and it's impact on human rights
Autor(ka) práce: Husárová, Katarína
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Druláková, Radka
Oponenti práce: Dubský, Zbyněk
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Our thesis has aimed to show a relationship between certain aspects of EU counter-terrorism legislation and the impact it has on basic human rights. We have used the example of incommunicado detention laws in Spain to show that denying the detainees access to basic rights such as (and most importantly) access to legal counsel could lead to systematic abuse of human rights under the Articles 3, 5 or 6 of the European Convention on Human Rights (ECHR). We have shown that in the EU, where counter-terrorism mostly falls under criminal law, the only viable way to combat terrorism is to create exceptions in such law system with the aim of effectiveness. We have shown that these (such as incommunicado detention mentioned above) exceptions will pose threat to basic human rights. We have concluded that combined with mass pre-emptive surveillance and ability to stop and search at will (example of Article 44 in the UK), the Spanish example could lead to a legal system that could by systematically abused and used for suppressing others. We have concluded that on standalone basis, some EU states (notably Spain and the UK) have counter-terrorist laws that have high possibility of infringing upon basic human rights. However the real threat lies in the worst of them combining on the EU level.
Klíčová slova: incomunicado detention; counter-terrorism policy; human rights

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní politika a diplomacie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodních studií a diplomacie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 2. 2012
Datum podání práce: 13. 12. 2013
Datum obhajoby: 6. 2. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/35863/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: