Postavení asijských rozvojových zemí v mezinárodním obchodě

Název práce: Postavení asijských rozvojových zemí v mezinárodním obchodě
Autor(ka) práce: Nguyen Thi Minh, Nguyet
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Štěrbová, Ludmila
Oponenti práce: Kopecký, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Rozvojové země a především asijské hrají čím dál větší roli v mezinárodním obchodě. Cílem této diplomové práce je zkoumat současné postavení asijských rozvojových zemí ve světovém obchodě, analyzovat vliv zapojení do mezinárodní obchodu na jejich ekonomiku v období od osmdesátých let do dnes. Práce se se detailně zaměří zejména na tři vybrané státy: Čína, Indie a Vietnam. Za účelem splnění cílů práce jsou použity hlavně tyto metody: analýza, srovnávání a indukce. Provedeným výzkumem jsem došla k závěrům, že podíl rozvojových zemí Asie na mezinárodním obchodě stále roste, avšak je ovlivněn vývojem ve velkých ekonomikách a hlavní hnací sílou je Čína. Podíly ostatních asijských RZ na světovém trhu jsou ještě relativně malé. Faktem je, že mezinárodní obchod pomohl a pomáhá směřovat jejich ekonomiku k pozitivnímu vývoji. Výsledky této práce umožňují čtenářům mít hlubší pohled do problematiky asijských RZ v mezinárodním obchodě.
Klíčová slova: Indie; postavení; Čína; rozvíjející se; mezinárodní obchod; porovnání; komoditní struktura; Vietnam; asijské rozvojové země; rozvojové země
Název práce: Position of Asian developing countries in international trade
Autor(ka) práce: Nguyen Thi Minh, Nguyet
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Štěrbová, Ludmila
Oponenti práce: Kopecký, Jan
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Developing countries, and especially Asian are playing an increasingly larger role in international trade. The aim of this thesis is to examine the current status of Asian developing countries in world trade, to analyse the impact of involvement in international trade on their economy in the period since the eighties to today. The work will focus in detail on three selected countries: China, India and Vietnam. In order to meet the objectives of the work mainly used methods are analysis, comparison and induction. Research has been carried to the conclusion that the share of developing countries in international trade Asia continues steadily to grow, but is influenced by developments in the major economies and the main driving force is still China. Shares of other Asian developing countries on the world market are still relatively small. The fact is that international trade has helped these economies to reach positive developments. The results of this study allow readers to have a deeper look into the issue of Asian developing countries in international trade.
Klíčová slova: China; international trade; developing; coutries; Vietnam; India; position; Asian; emerging; comparison

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 10. 2013
Datum podání práce: 24. 4. 2014
Datum obhajoby: 27. 5. 2014
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/44597/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: