Dopad ekonomické krize na ekonomiku Španělska

Název práce: Dopad ekonomickej krízy na ekonomiku Španielskeho kráľovstva
Autor(ka) práce: Smatanová, Ivana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Mička, Přemysl
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca popisuje dopad súčasnej ekonomickej krízy na ekonomiku Španielskeho kráľovstva, štvrtej najväčšej ekonomiky Európy. Prvá kapitola približuje vznik a priebeh krízy v Španielsku ako celku. Pozornosť je pritom upriamená na vývoj makroekonomických ukazovateľov hrubý domáci produkt, nezamestnanosť, rast cenovej hladiny a verejný dlh. V nasledujúcich troch kapitolách sú porovnávané dopady krízy na dve odlišné autonómne spoločenstvá Španielska, pritom jeden (Kastília a León) sa nachádza na severe krajiny, zatiaľ čo druhý (Andalúzia) prislúcha juhu Španielska. Cieľom tejto práce je predovšetkým poukázať na nepriaznivý vplyv krízy nielen na celkovú ekonomiku krajiny, ale aj porovnať dopady na konkrétne oblasti na základe podielu sektorov na vytváraní hrubého domáceho produktu.
Klíčová slova: súčasná ekonomická kríza; Andalúzia; Kastília a León; Španielsko
Název práce: Dopad ekonomické krize na ekonomiku Španělska
Autor(ka) práce: Smatanová, Ivana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Mička, Přemysl
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce popisuje dopad současné ekonomické krize na ekonomiku Španělského království, čtvrté největší ekonomiky Evropy. První kapitola přibližuje vznik a průbeh krize v Španělsku jako celku. Pozornost je přitom upřímena na vývoj makroekonomických ukazatelů hrubý domácí produkt, nezaměstnanost, cenová hladina a veřejný dluh. V nasledujících 3 kapitolách jsou porovnány dopady krize na dvě odlišné autonómní společenství Španělska, přičemž jeden (Kastílie a León) se nachází na severu krajiny, zatím co druhý (Andalúzie) přislouchá jihu Španělska. Cílem tehle práce je především poukázat na nepříznivý vliv nejenom na celkovou ekonomiku krajiny, ale i porovnat dopady na konkrétní oblasti na základě podílu sektorů na vytváření hrubého domácího produktu.
Klíčová slova: současná ekonomická kríze; Kastílie a León; Andalúzie; Španělsko
Název práce: The impact of the crisis on the economy of Spain
Autor(ka) práce: Smatanová, Ivana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Černohlávková, Eva
Oponenti práce: Mička, Přemysl
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis describes the impact of the current economic crisis on the Spanish kingdom, the fourth largest economy of Europe. The first chapter focuses on origin and development of crisis in Spain as a whole. The attention is given to the macroeconomic indicators such as gross domestic product, unemployment, growth of the price level and public debt. In the following chapters are being compared the impacts of the crisis on two different autonomous communities of Spain, which one of them (Castile and León) is situated on the north of the country, while the other one (Andalusia) is on the south of Spain. The aim of this work is to point out the unfavourable influence of the crisis not only on the country as a whole but to compare the impacts on particular regions of Spain as well.
Klíčová slova: current economic crisis; Spain; Andalusia; Castile and León

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 6. 2014
Datum podání práce: 5. 5. 2015
Datum obhajoby: 3. 6. 2015
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/48136/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: