Analýza socioekonomického vlivu přítomnosti základní školy na chod obce a komunity

Název práce: Analýza socioekonomického vlivu přítomnosti základní školy na chod obce a komunity
Autor(ka) práce: Paznocht, Jaroslav
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Kouřilová, Jana
Oponenti práce: Pělucha, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato práce se zabývá základním školstvím v malých obcích. Vesnické školy jsou běžným standardem venkova, avšak jaký je jejich přínos komunitě? Po vysvětlení legislativního ukotvení školy v českém právním systému a historickému vývoji školské sítě až do dnešních dní, je zhodnocen význam základní školy pro obec, ve které se nachází. Následně je hodnoceno rozhodování aktérů o přítomnosti školy v obci. Význam školy je ověřován na srovnání nejmenších obcí se základní školou ve Středočeském kraji, dále pomocí dotazníkového šetření v obcích do 1500 obyvatel a nakonec představen v případové studii spádového území ZŠ a MŠ Středokluky. Vysoká hustota malých základních škol je pozůstatkem živelného nárůstu počtu škol v 19. století. Přítomnost školy v obci je velkým psychologickým přínosem. Výzkumy naznačují, že je její přítomnost často přeceňována. Přesto jsou i ty nejmenší školy důležitou součástí kultury v obci, kterou si místní občané nenechají vzít ani za cenu vysokých nákladů.
Klíčová slova: základní škola; obec; Středokluky; komunita; vzdělání; primární škola
Název práce: Analysis of the socioeconomic impact of the presence of a elementary school on municipalities and communities
Autor(ka) práce: Paznocht, Jaroslav
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Kouřilová, Jana
Oponenti práce: Pělucha, Martin
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This thesis is focused on basic education in small communities. Village schools are standard of Czech rural areas, what is their contribution to community? After the explanation of the legislative anchoring of schools in the Czech legal system and historical development of the school network to this day, comes the evaluation of the importance of elementary school to the community in which it is located. Subsequently the agents of the presence of the school in the village are evaluated. Importance of schools is verified by a comparison of the smallest municipalities with an elementary school in the Central Bohemian Region, as well as through a questionnaire survey in municipalities up to 1500 inhabitants and lastly there is presented a case study of school region of ZŠ Středokluky. The high density of small primary schools is a remnant of the historic unrestrained growth in the number of schools in the 19th century. The presence of the school in the village is a great psychological benefit, but the research suggests that its presence is often overrated. Yet even the smallest schools are an important part of the culture in the community, which citizens would not allow to be taken away from them, even though the costs of keeping one are high.
Klíčová slova: community; basic school; primary school; municipality; elementary school; Středokluky; education

Informace o studiu

Studijní program / obor: Ekonomie a hospodářská správa/Regionální studia
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Národohospodářská fakulta
Katedra: Katedra regionálních studií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 4. 11. 2013
Datum podání práce: 31. 5. 2014
Datum obhajoby: 20. 6. 2016
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/45306/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: