Gastronomie v Katalánsku

Název práce: Gastronomie v Katalánsku
Autor(ka) práce: Hubičková, Monika
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Valentová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Cílem práce je poukázat na význam katalánské gastronomie nejen pro cestovní ruch dané oblasti, ale i pro cestovní ruch celého Španělska. V teoretické části jsou vysvětleny základní použité termíny spojené s gastronomií, vzájemné vztahy mezi nimi a také je zde charakterizován význam gastronomie pro cestovní ruch. Praktická část se zabývá samotným Katalánskem jako destinací cestovního ruchu, ale hlavně se zaměřuje na katalánskou gastronomii a její hlavní rysy. Jsou zde uvedeny základní informace o Španělsku a Katalánsku a také jsou zde zobrazeny statistiky příjezdového cestovního ruchu do obou oblastí. Dále praktická část charakterizuje jednotlivé potraviny, produkty a pokrmy podávané v Katalánsku, popisuje zvyky a tradice při stolování, vinařské oblasti a také představuje některé gastronomické festivaly odehrávající se v tomto regionu. Na závěr se práce zabývá třemi konkrétními gastronomickými stezkami nacházejícími se v Katalánsku, jejich analýzou a významem pro místní cestovní ruch. Celá práce poukazuje na to, že katalánská gastronomie je opravdu specifická, zdravá a silně založená na tradicích, což zvyšuje její důležitost a význam pro cestovní ruch jak Katalánska, tak i celého Španělska.
Klíčová slova: Katalánsko; Španělsko; gastronomie; gastronomický cestovní ruch
Název práce: Gastronomy of Catalonia
Autor(ka) práce: Hubičková, Monika
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Mlejnková, Lena
Oponenti práce: Valentová, Jana
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The aim of the thesis is to point out the importance of Catalan gastronomy to tourism in both Catalonia and Spain as a whole country. First, the background of gastronomy is established explaining the key terms and their relations and also describing the role gastronomy plays in tourism. Next, the Catalonia has been described as a destination of the tourism industry. Not only does the description include fundamental information about Spain and Catalonia, but it also provides statistics of incoming tourism. The next step is the characterization of the Catalan gastronomy itself and it has been conveyed by elaborating on it from a few different perspectives. First, the traditional food, served in this area, is introduced and it is followed by characterization of the wine-producing regions. Furthermore, it presents the local dining habits and traditions together with some of the most important gastronomic festivals in the region. Finally, since there are many gastronomic trails situated in Catalonia, three of them have been selected as a case study and used for further illustration of their role for tourism in Catalonia and extension of the characterization of Catalan gastronomy. In summary, the Catalan gastronomy is very specific, strongly based on tradition and health and therefore it is notably appealing to current visitors. Consequently, I conclude that Catalan gastronomy undoubtedly is of importance to tourism in Catalonia and Spain.
Klíčová slova: gastronomy tourism; gastronomy; Catalonia; Spain

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Cestovní ruch a regionální rozvoj
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra cestovního ruchu

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 19. 9. 2012
Datum podání práce: 15. 5. 2013
Datum obhajoby: 18. 6. 2013
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/38680/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: