Analýza nemeckého exportu v rokoch 2000-2010

Název práce: Analýza nemeckého exportu v rokoch 2000–2010
Autor(ka) práce: Košteková, Eva
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cieľom práce je poskytnúť komplexnú analýzu nemeckého exportu v rokoch 2000 až 2010 z národného a medzinárodného pohľadu, sledovať vývoj vývozu tovarov a služieb z makroekonomického pohľadu a dospieť ku SWOT analýze nemeckého vývozu. Prvá časť práce poskytuje základnú ekonomickú a sociálnu charakteristiku Nemecka. Druhá časť práce uvádza analýzu exportu Nemecka v rokoch 2000 až 2010 podľa viacerých makroekonomických ukazateľov a vývoz v jednotlivých spolkových krajinách Nemecka. Tretia časť práce podrobne skúma komoditnú a teritoriálnu štruktúru nemeckého vývozu počas celého sledovaného obdobia a postavenie Nemecka ako vývozného národa v svetovom obchode. V štvrtej časti práce je pozornosť venovaná charakteristike terciárneho sektoru Nemecka a vlastne vypracovanej záverečnej SWOT analýze nemeckého exportu.
Klíčová slova: Nemecko; exportná kvóta; SWOT analýza; komoditná štruktúra; teritoriálna štruktúra; export
Název práce: Analýza nemeckého exportu v rokoch 2000-2010
Autor(ka) práce: Košteková, Eva
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Cílem práce je poskytnout komplexní analýzu německého exportu v letech 2000 až 2010 z národního a medzinárodního pohledu, sledovat vývoj vývozu tovarů a služeb z makroekonomického pohledu a dospět ke SWOT analýze německého vývozu. První část práce poskytuje základní ekonomickou a sociální charakteristiku Německa. Druhá část práce uvádí analýzu exportu Německa v letech 2000 až 2010 podle makroekonomických ukazatelů a vývoz v jednotlivých spolkových zemích Německa. Třetí část práce podrobně skoumá komoditní a teritoriální strukturu německého vývozu v průběhu celého sledovaného období a postavení Německa jako vývozního národa ve světovém obchodě. Ve čtvrté části práce je pozornost věnovaná charakteristice terciárního sektoru Německa a vlastně vypracované závěreční SWOT analýze německého exportu.
Klíčová slova: Německo; SWOT analýza; teritoriální struktura; komoditní struktura; exportní kvóta; export
Název práce: Analysis of German export from 2000 to 2010
Autor(ka) práce: Košteková, Eva
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Taušer, Josef
Oponenti práce: Černá, Iveta
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The aim of the final thesis is to provide a complete analysis of German export from 2000 to 2010 from a national and international point of view, to observe the development of export of goods and services from a macroeconomic point of view and to achieve a SWOT analysis of the German export. The first part provides basic economic and social characteristics of Germany. The second chapter contains an analysis of German export from 2000 to 2010 based on macroeconomic features and export of the German federal states (Bundesländer).The third part analyses the commodity and regional structure of German export and the position of Germany in global economy. The fourth chapter is devoted to the characteristics of the German service sector and to the SWOT analysis of German export as my own contribution.
Klíčová slova: SWOT analysis; regional structure; Germany; export; commodity structure; export ratio

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra mezinárodního podnikání

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 13. 10. 2010
Datum podání práce: 15. 5. 2011
Datum obhajoby: 1. 6. 2011
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/28061/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: