Postavení Kolumbie na světovém trhu kávy
Název práce: | Postavení Kolumbie na světovém trhu kávy |
---|---|
Autor(ka) práce: | Petrová, Aneta |
Typ práce: | Bakalářská práce |
Vedoucí práce: | Gullová, Soňa |
Oponenti práce: | Zamykalová, Miroslava |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | Práce se soustředí na význam Kolumbie v rámci světového obchodu s kávou. Kolumbie je třetím největším producentem kávy na světě. Cílem práce je charakterizovat postavení Kolumbie na světovém trhu kávy. Nejprve je specifikována káva jako komodita určená k obchodování, rostlina kávovník a její druhy, sklizeň kávovníkových plodů a následné zpracování kávových zrn včetně hodnocení kvality. Ve druhé kapitole je charakterizován světový trh s kávou, největší producenti i spotřebitelé, formy obchodování s kávou, vývoj cen kávy a Mezinárodní organizace pro kávu včetně jejích jednotlivých dohod. Poslední kapitola se zaměřuje výhradně na Kolumbii, historii kávové produkce v Kolumbii, největší kávové společnosti, vývoj kolumbijského kávového exportu ve 21. století a budoucí trendy, význam fair trade pro produkci kávy v Kolumbii a důležitost kávové produkce a vývozu pro kolumbijskou ekonomiku. |
Klíčová slova: | světový trh; káva; Kolumbie |
Název práce: | The position of Colombia on the world coffee market |
---|---|
Autor(ka) práce: | Petrová, Aneta |
Typ práce: | Bachelor thesis |
Vedoucí práce: | Gullová, Soňa |
Oponenti práce: | Zamykalová, Miroslava |
Jazyk práce: | Česky |
Abstrakt: | The thesis deals with the importance of Colombia on the world coffee market. Colombia is the third greatest producer of coffee in the world. The aim of this thesis is to characterize the position of Colombia on the international coffee market. Firstly, there is specified the coffee as a commodity for trading, coffee plant and its species, harvesting of coffee fruits and the following processing of coffee beans including the ratings of coffee beans quality. In the second chapter, there is characterized the world coffee market, the greatest producers and consumers, forms of trading with coffee, development of coffee prices and International Coffee Organization including its individual Agreements. The last chapter is concentrated solely on Colombia, history of Colombian coffee production, the biggest coffee companies, development of Colombian coffee export during the 21st century and future trends, importance of fair trade in Colombian coffee production and concernment of coffee production and export for Colombian economy. |
Klíčová slova: | coffee ; Colombia; world market |
Informace o studiu
Studijní program / obor: | Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní obchod |
---|---|
Typ studijního programu: | Bakalářský studijní program |
Přidělovaná hodnost: | Bc. |
Instituce přidělující hodnost: | Vysoká škola ekonomická v Praze |
Fakulta: | Fakulta mezinárodních vztahů |
Katedra: | Katedra mezinárodního podnikání |
Informace o odevzdání a obhajobě
Datum zadání práce: | 18. 4. 2016 |
---|---|
Datum podání práce: | 4. 4. 2017 |
Datum obhajoby: | 22. 5. 2017 |
Identifikátor v systému InSIS: | https://insis.vse.cz/zp/57384/podrobnosti |