Kvalita kódu automatizovaných testů v nástroji Robot Framework pro testování webových aplikací

Název práce: Kvalita kódu automatizovaných testů v nástroji Robot Framework pro testování webových aplikací
Autor(ka) práce: Tran, Dac Ha
Typ práce: Diplomová práce
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Hrkal, Jakub
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato diplomová práce se zabývá kvalitou kódu automatizovaných testů pro nástroj Robot Framework. Tento nástroj slouží pro automatizované testování nejen webových aplikací pomocí techniky testování řízené klíčovými slovy. V práci je nejprve představeno automatizované testování – jeho výhody, nevýhody, rozdíly oproti manuálnímu a nejčastější mýty, které o automatizaci panují. Dále je zde představen nástroj Robot Framework včetně popisu instalace samotného frameworku a externí knihovny Selenium. Následně je zde uveden termín kvalita testovacího kódu, popsána její důležitost, metriky a best practices pro psaní kvalitního kódu. Poté je definována sada pravidel pro psaní kvalitního kódu v Robot Framework s názornými ukázkami pro každou oblast. Jedná se o pravidla v oblastech architektury testovacího projektu, vhodného pojmenování (klíčových slov, testovacích případů, proměnných), dokumentace a komentářů. Na základě těchto definovaných pravidel a v kombinaci s best practices pro psaní kvalitního kódu je vytvořen checklist. Ten slouží pro kontrolu kvality kódu automatizovaného testu v Robot Framework, může být využitelný i v jiných testovacích projektech. Nakonec je definováno šest typických testovacích scénářů pro e-shop. Podle nich je vytvořena ukázková sada automatizovaných testů, která je v souladu s navrhovanými pravidly. Kompletní checklist a ukázková sada skriptů jsou součástí přílohy, skripty jsou také volně dostupné na uložišti na GitHub.
Klíčová slova: automatizované testování; Robot Framework; testování řízené klíčovými slovy; webová aplikace; kvalita kódu
Název práce: Code quality of automated tests using Robot Framework tool for testing web applications
Autor(ka) práce: Tran, Dac Ha
Typ práce: Diploma thesis
Vedoucí práce: Buchalcevová, Alena
Oponenti práce: Hrkal, Jakub
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
This Master’s Thesis deals with the quality of the automated test code using Robot Framework tool. This tool is used for automated testing of not only web applications using keyword-driven testing technique. The thesis presents automated testing – its advantages, disadvantages, differences compared to manual testing and the most common myths about automation. Next, the Robot Framework is introduced, including the installation process of the framework itself and Selenium external library. Subsequently, the term quality of test code is described, its importance, metrics and best practices for writing quality code. Then a set of rules for writing quality code using Robot Framework is defined, with illustrative examples for each area. These are the rules in the area of test project architecture, appropriate naming (keywords, test cases, variables), documentation, and comments. Based on these defined rules and in combination with best practices for writing quality code, a checklist is created. It serves to test the quality of automated test code using Robot Framework, which can be used in other testing projects as well. Finally, six typical test cases for e-shop are defined, based on which a sample set of automated tests is created and is in compliance with the proposed rules. Both the checklist and the sample set of scripts are included in the attachments, test scripts are also freely available on a GitHub repository.
Klíčová slova: code quality; keyword-driven testing; Robot Framework; test automation; web application

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Informační systémy a technologie
Typ studijního programu: Magisterský studijní program
Přidělovaná hodnost: Ing.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 22. 2. 2018
Datum podání práce: 18. 4. 2018
Datum obhajoby: 31. 5. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/65004/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: