Zahraničněpolitická témata v parlamentních volbách v Rakousku 2017

Název práce: Zahraničnopolitické témy v parlamentných voľbách v Rakúsku 2017
Autor(ka) práce: Gurgoľová, Klaudia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Müller, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Predmetom bakalárskej práce je skúmanie väzby medzi voľbami a zahraničnou politikou. Cieľom práce je zistiť, či sa strany vo svojich programových dokumentoch pre rakúske parlamentné voľby v roku 2017 zaoberajú aj zahraničnou politikou. Ak áno, druhotným cieľom je zistiť, ktoré zahraničnopolitické témy strany diskutovali a v akom veľkom rozsahu sa im v pomere k národným témam venovali. Taktiež si autorka stanovila hypotézu, že strany boli vo svojich názoroch konštantné. Pre splnenie stanovených cieľov je použitá analýza primárnych dát. Na základe analýzy sa podarilo potvrdiť prítomnosť zahraničnopolitických tém vo volebných programoch tých rakúskych strán, ktoré získali miesta v Rakúskom parlamente. Strany sa najviac zaoberali témami Európskej únie a migrácie. Pokiaľ ide o rozsah, strany venovali zahraničnej politike len malý zlomok ich programov. Autorke sa ďalej podarilo potvrdiť aj stanovenú hypotézu, tzn. politické strany boli vo svojich názoroch stále.
Klíčová slova: Rakúsko; zahraničná politika; parlamentné voľby
Název práce: Zahraničněpolitická témata v parlamentních volbách v Rakousku 2017
Autor(ka) práce: Gurgoľová, Klaudia
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Müller, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Předmětem bakalářské práce je zkoumání vazby mezi volbami a zahraniční politikou. Cílem práce je zjistit, zda se strany ve svých programových dokumentech pro rakouské parlamentní volby v roce 2017 zabývají i zahraniční politikou. Pokud ano, druhotným cílem je zjistit, která zahraničněpolitická témata strany diskutovaly a v jak velkém rozsahu se jim v poměru k národním tématům věnovaly. Také si autorka stanovila hypotézu, že strany byly ve svých názorech konstantní. Pro splnění stanovených cílů je použita analýza primárních dat. Na základě analýzy se podařilo potvrdit přítomnost zahraničněpolitických témat ve volebních programech těch rakouských stran, která získaly místa v Rakouskem parlamentu. Strany se nejvíce zabývaly tématy Evropské unie a migrace. Pokud jde o rozsah, strany věnovaly zahraniční politice jen malý zlomek jejich programů. Autorce se dále podařilo potvrdit i stanovenou hypotézu, tzn. politické strany byly ve svých názorech stále.
Klíčová slova: zahraniční politika; parlamentní volby; Rakousko
Název práce: Foreign-policy topics in the parliamentary elections in Austria 2017
Autor(ka) práce: Gurgoľová, Klaudia
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Němec, Jan
Oponenti práce: Müller, Karel
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis is concerned with the observation of the connection between the elections and the foreign policy. The aim of the work is to find out if the parties in their electoral programs for the Austrian parliamentary elections in 2017 also deal with the foreign policy. If so, the secondary objective is to find out which foreign-policy topics the parties has been discussing and to what extent they have devoted them with comparison to the national themes. The author also forms the hypothesis that the parties were consistent in their views. The primary data analysis is used to meet the set goals. The analysis has confirmed the presence of foreign policy issues in the electoral programs of those Austrian parties that have gained seats in the Austrian Parliament. The parties were most concerned about EU issues and migration. In terms of scope, the parties devoted only a small fraction of their programs to foreign policy. The author has also succeeded in confirming the established hypothesis, i.e. political parties were firm in their opinions.
Klíčová slova: foreign policy; parliamentary elections; Austria

Informace o studiu

Studijní program / obor: Mezinárodní ekonomické vztahy/Mezinárodní studia - diplomacie
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta mezinárodních vztahů
Katedra: Katedra politologie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 8. 7. 2017
Datum podání práce: 27. 4. 2018
Datum obhajoby: 6. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/62614/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: