Analýza a návrh BI aplikácie pre správu obchodného centra

Název práce: Analýza a návrh BI aplikácie pre správu obchodného centra
Autor(ka) práce: Tkáč, Dominik
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práca sa zaoberá návrhom aplikácie Business Intelligence, ktorá bude slúžiť správe obchodného centra. Cieľom práce je prostredníctvom analýzy chodu obchodného centra zistiť kľúčové ukazovatele výkonnosti, metriky a zdroje dát, a na ich základe navrhnúť dátový model, na ktorom sa budú pomocou BI nástrojov robiť analýzy, ktoré pomôžu manažérovi obchodného centra v rozhodovacom procese jeho každodennej pracovnej agendy. Vedľajším cieľom je zefektívniť prácu s dátami na centre implementovaním možnosti jednoduchého vkladania dát do aplikácie a ich automatickej aktualizácie v analytických výstupoch. K návrhu je pristupované vo všeobecnosti, aby bol použiteľný na akékoľvek priemerné centrum, kde takéto riešenie ešte nie je zavedené. Aplikácia bola navrhnutá v dvoch rôznych verziách na iných dátových úložiskách, konkrétne OneDrive a MySQL. Ukázalo sa, že lepšie riešenie je uloženie v databáze MySQL. Výsledná aplikácia poskytuje manažérovi reporty s výpočtami kľúčových výkonnostných ukazovateľov, ktoré sú aktualizované zo živých dát v reálnom čase.
Klíčová slova: Business Intelligence; správa obchodného centra; podpora rozhodovania; Power BI
Název práce: Analýza a návrh BI aplikácie pre správu obchodného centra
Autor(ka) práce: Tkáč, Dominik
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Práce se zabývá návrhem aplikace Bussiness Intelligence, která bude sloužit správě obchodního centra. Cílem práce je prostřednictvím analýzy chodu obchodního centra zjistit klíčové ukazatele výkonnosti, metriky a zdroje dat, a na jejich základě navrhnout datový model, na kterém se budou pomocí BI nástrojů dělat analýzy, které pomůžou manažerovi obchodního centra v rozhodovacím procesu jeho každodenní pracovní agendy. Vedlejším cílem je zefektivnit práci s daty na centru implementováním možnosti jednoduchého vkládání dat do aplikace a jejich automatické aktualizace v analytických výstupech. K návrhu je přistupováno ve všeobecnosti, aby byl použitelný na jakékoliv průměrné obchodní centrum, kde takové řešení ještě není zavedeno. Aplikace byla navržena ve dvou různých verzích na jiných datových úložištích, konkrétně OneDrive a MySQL. Ukázalo se, že lepší řešení je uložení v databázi MySQL. Výsledná aplikace poskytuje manažerovi reporty s výpočty klíčových výkonnostních ukazatelů, které jsou aktualizovány ze živých dat v reálném čase.
Klíčová slova: Business Intelligence; správa obchodního centra; podpora rozhodování; Power BI
Název práce: Shopping centre management BI application analysis and design
Autor(ka) práce: Tkáč, Dominik
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Pour, Jan
Oponenti práce: Fortinová, Jana
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
The thesis is concerned with Business Intelligence application design for shopping centre management. The aim of this thesis is to know, through the analysis of the operation of a shopping centre, the key performance indicators, metrics and data sources, and on their basis to design a data model, on which will be performed an analysis by BI tools, which will help the manager in the decision-making process of his day-to-day work agenda. Secondary goal is to improve the effectiveness of data operation in the shopping centre by implementing the option of simple data entry into the application and automated updating of the data in the analytic outputs. The design is approached from a general point of view in order to enable the application to be used by any shopping centre, in which such a solution is not yet implemented. The application has been designed in two different versions on two distinct data storage systems, specifically OneDrive and MySQL. As it proved to be the case, a better solution is the storage of data in MySQL database. The resulting application provides the manager with reports and measures of key performance indicators, which are updated from live data in real time.
Klíčová slova: Business Intelligence; shopping centre management; decision making; Power BI

Informace o studiu

Studijní program / obor: Aplikovaná informatika/Aplikovaná informatika
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra informačních technologií

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 26. 9. 2017
Datum podání práce: 30. 4. 2018
Datum obhajoby: 20. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63193/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: