Inovace v pojišťovnictví

Název práce: Inovácie v poisťovníctve
Autor(ka) práce: Lehotská, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Budská, Petra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Táto bakalárska práca skúma inovácie, ktoré môžeme v súčasnosti v odvetví poisťovníctva sledovať. V práci je kladený dôraz najmä na predstavenie konkrétnych inovácií a poskytnutie praktických príkladov toho, ako sú spomínané inovácie v rámci poisťovní využívané. Ďalej sa práca zaoberá výhodami týchto inovácií a ich možnou perspektívou do budúcna. Účelom práce je podať komplexný a ucelený pohľad na tematiku inovácií v rámci poisťovníctva a na ich súčasnú implementáciu v praxi. Prvá časť práce sa zameriava na inovácie v rámci riešenia rizík a fungovania poisťovní a popisuje peer-to-peer poistenie, insurtech a využívanie pokročilých technológií v poisťovníctve a ďalej sa zaoberá alternatívnou formou zaistenia, ktorou sú katastrofické dlhopisy. Ďalšia časť je venovaná inovatívnym poistným produktom a poisteniu rizík, ktoré donedávna poisťované vôbec neboli.
Klíčová slova: insurtech; inovácie; peer-to-peer poistenie; katastrofické dlhopisy; inovatívny poistný produkt
Název práce: Inovace v pojišťovnictví
Autor(ka) práce: Lehotská, Jana
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Budská, Petra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce zkoumá inovace, které můžeme v současnosti v odvětví pojišťovnictví sledovat. V práci je kladen důraz zejména na představení konkrétních inovací a poskytnutí praktických příkladů toho, jak jsou zmíněné inovace v rámci pojišťoven využívány. Dále se práce zabývá výhodami těchto inovací a jejich možnou perspektivou do budoucna. Účelem práce je podat komplexní a ucelený pohled na tématiku inovací v rámci pojišťovnictví a na jejich současnou implementaci v praxi. První část práce se zaměřuje na inovace v rámci řešení rizik a fungování pojišťoven a popisuje peer-to-peer pojištění, insurtech a využívání pokročilých technologií v pojišťovnictví a dále se zabývá alternativní formou zajištění, kterou jsou katastrofické dluhopisy. Další část je věnována inovativním pojistným produktům a pojištění rizik, která donedávna pojišťována vůbec nebyly.
Klíčová slova: inovace; insurtech; peer-to-peer pojištění; katastrofické dluhopisy; inovativní pojistný produkt
Název práce: Innovations in insurance
Autor(ka) práce: Lehotská, Jana
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Ducháčková, Eva
Oponenti práce: Budská, Petra
Jazyk práce: Slovensky
Abstrakt:
This bachelor thesis studies innovations that can be currently seen in the field of insurance. The thesis emphasizes on introducing actual innovations and providing practical examples of how these innovations are being used in the insurance industry. Further, the thesis deals with the advantages of these innovations and their possible future prospects. The aim of the thesis is to provide a comprehensive and integral view on innovation issues in insurance and their current implementation in practice. The first part of the thesis focuses on innovations in risk management and insurance companies operation and it describes peer-to-peer insurance, insurtech and the use of advanced technologies in insurance and moreover, it deals with an alternative form of reinsurance, which is catastrophe bonds. The next part is devoted to innovative insurance products and to the insurance of risks that have not been insured until recently.
Klíčová slova: catastrophe bonds; innovative insurance product; insurtech; peer-to-peer insurance; innovations

Informace o studiu

Studijní program / obor: Finance a účetnictví/Finance
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta financí a účetnictví
Katedra: Katedra bankovnictví a pojišťovnictví

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 31. 10. 2017
Datum podání práce: 29. 5. 2018
Datum obhajoby: 19. 6. 2018
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/63713/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: