Optimalizace struktury prodeje lesních sazenic

Název práce: Optimalizace struktury prodeje lesních sazenic
Autor(ka) práce: Široký, Adam
Typ práce: Bakalářská práce
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Skočdopolová, Veronika
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
Tato bakalářská práce se zabývá řešením problému vytváření struktury prodeje prodaných lesních sazenic. Daný problém je transformován do matematického modelu vycházejícího z distribuční úlohy a je řešen pomocí metod lineárního programování. Cílem je stanovení ideální prodejní struktury lesních sazenic pro firmu Wotan Forest a.s., jež chce maximalizovat zisk z prodeje, a vytvoření aplikace v tabulkovém kalkulátoru MS Excel pro usnadnění práce s modelem. Celá úloha je do určité míry jedinečná tím, že management firmy požaduje splnění interních podmínek, které jsou pro ni důležité z hlediska plánování prodeje do budoucna. V první části je teoreticky specifikováno lineární programování jako takové, zejména tedy pak distribuční úlohy a jejich modifikace. Dále je pak v praktické části slovně popsán konkrétní problém firmy a je transformován do matematického zápisu. Právě matematický model, který na situaci ve firmě bude aplikován, se bude v základní myšlence opírat o poznatky z teorie distribučních úloh. K vyřešení modelu je využit optimalizační software MPL for Windows. Na závěr jsou porovnány dosažené výsledky s reálnou situací firmy z loňského roku.
Klíčová slova: optimální struktura prodeje; Visual Basic; distribuční problém; celočíselné programování; MPL for Windows
Název práce: Optimalization of sales structure of forest seedlings
Autor(ka) práce: Široký, Adam
Typ práce: Bachelor thesis
Vedoucí práce: Borovička, Adam
Oponenti práce: Skočdopolová, Veronika
Jazyk práce: Česky
Abstrakt:
The bachelor thesis pursues with solving of problem regarding sales structure of forest seedlings. This problem is transformed to the mathematical model which comes from distribution problem and it is solved by linear programming methods. The aim of this thesis is finding of optimal sales sructure of forest seedlings for company named Wotan Forest a.s., which wants to maximise the profit from sales of the plants. The second aim is to create user friendly application in MS Excel for doing easier modifications in the model by staff. Whole problem is quite specific, because management of the company requires performing of internal restrictions that are important from the view of futere planning. In the first part it is specified theory of linear programming, mainly chosen types of distribution problem and its modification. In the next part will be described concrete economical problem of the company. This description is transformed into the mathematical model based on the main ideas from the theory of the distribution problem. The solving of the model is assured by optimalization software MPL for Windows. In conclusion is founded solution compared with the real situation from previous year.
Klíčová slova: optimal sales structure; distribution problem; integer programming; MPL for Windows; Visual Basic

Informace o studiu

Studijní program / obor: Kvantitativní metody v ekonomice/Matematické metody v ekonomii
Typ studijního programu: Bakalářský studijní program
Přidělovaná hodnost: Bc.
Instituce přidělující hodnost: Vysoká škola ekonomická v Praze
Fakulta: Fakulta informatiky a statistiky
Katedra: Katedra ekonometrie

Informace o odevzdání a obhajobě

Datum zadání práce: 21. 3. 2018
Datum podání práce: 2. 5. 2019
Datum obhajoby: 17. 6. 2019
Identifikátor v systému InSIS: https://insis.vse.cz/zp/65547/podrobnosti

Soubory ke stažení

    Poslední aktualizace: